Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

luni, 14 octombrie 2019 la ora 18:00 - joi, 24 octombrie 2019 la ora 20:00

Detalii

Începere:
luni, 14 octombrie 2019 la ora 18:00
Se termină:
joi, 24 octombrie 2019 la ora 20:00
Eveniment Categories:
,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/667401210415170

Locație

Casa Tranzit
Casa Tranzit Str. Gheorghe Barițiu nr. 16
Cluj-Napoca, RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

📍 INSTALAȚIE
luni, 14 octombrie 2019. 18:00
PUNȚI – EXPOZIȚIE DE INSTALAȚII – VERNISAJ
Artiști: Răzvan Anton & Mihai Iepure-Górski, Matei Bellu & Andrea Bellu, Laura Borotea & Gabriel Boldiș (Monotremu), Miklósi Dénes, Timea Moldovan, Anastasia Oprea & Bogdan Olarson, Könczei Csilla

📍 INSTALLÁCIÓK
hétfő, 2019. október 14. 18:00
PALLÓK – INSTALLÁCIÓKIÁLLITÁS – MEGNYITÓ
Résztvevő művészek: Răzvan Anton & Mihai Iepure-Górski, Matei Bellu & Andrea Bellu, Laura Borotea & Gabriel Bo diș (Monotremu), Könczei Csilla, Miklósi Dénes, Timea Moldovan, Anastasia Oprea & Bogdan Olarson

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

PUNȚI – EXPOZIȚIE DE INSTALAȚII

Deschis în perioada 14 – 24 octombrie 2019
Între orele 12:00 – 20:00

1.
MATEI BELLU & ANDREA BELLU
Știm ce vrem
Semn de neon / instalație site-specific
Din seria Exercițiu de citire, #9

Semnul întrebării nu aparține de nici o limbă particulară, poate fi înțeles ca și deteritorializarea dialogului.

2.
MATEI BELLU & ANDREA BELLU
The Use Value of Melancholy
Cărți poștale
Din seria Annotații, #6

Cum să folosești ceva ce nu are nici un folos?
Cărțile poștale pot fi luate.

3.
RĂZVAN ANTON &MIHAI IEPURE-GÓRSKI
Uzina aparține muncitorilor
montaj fotografie pe panou, video 6’47”, 150 x 150 cm

La aniversarea a 10 ani de Fabrică de Pensule, proiectul cultural găzduit de această clădire se încheie. După această buclă în care spațiul a fost folosit ca proiect cultural, cu ateliere, galerii și spații de spectacol, fabrica redevine uzină, cu locuri de munca moderne, revenind în economie. Transformarea, șocantă pentru aceia (oameni și instituții) găzduiți până de curând de fosta fabrică reprezintă de fapt o retrocedare. Fotografiile sunt o mărturie a vieții spațiului așa cum este acum dar și o încercare de captare a urmelor lăsate de cei 10 ani de producție în domeniul culturii.

4.
MIKLÓSI DÉNES
Ars Publica – Kunsthalle
Instalație, machetă proporțională la scară, colaj de imagini, utilizare documente din perioada de 1913-1919.

Lucrarea intitulată Ars Publica – Kunsthalle modelează clădirea Galeriei de artă din Parcul Central din Cluj sub forma unei machete la scară. Macheta a fost construită din piesele unei mobiliere familiale din anii 1960. Inițiativa construirii unei galerii a fost a breslei artiștilor plastici în perioada de după Primul Răboi Mondial, proiectul arhitectural al lui Károly Kós a fost prezentat în anii 1930, nefiind finalizat până în anul 1942, când clădirea a fost inaugurată. La scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial a încetat să mai funcționeze ca sală de artă, și a fost transformat într-un departament de propagandă, mai apoi în Institutul Maghiar de Artă, care a funcționat până în 1952. După fuziunea cu Institutul de Artă Românescă nu a existat nicio schimbare în utilizarea clădirii. Mock-up-ul prezintă o reproducere a artei plastice din anii 1960 până în 1990, mediată de capacitățile de tipărire din acea epocă, în reviste literare apărute în vremea respective (Korunk, Utunk, Igaz Szó).

5.
LAURA BOROTEA & GABRIEL BOLDIȘ (MONOTREMU)
Untold Stories / The Codex of Magic
Video, 44’ – Ready-made despre narațiunea utopiei fantastice a festivalului Untold.

Filmul este un colaj de spoturi promoționale, interviuri vox populi, pseudo reportaje, prezentări și alte materiale video preluate de pe canalele de socializare ale festivalului Untold din Cluj. Din acest punct de vedere, filmul trebuie privit ca un ready-made a cărui scop este de a introduce, fără prea multe nuanțe, narațiunea utopiei fantastice (fantasy world) Untold, creată cu un imens buget de producție și foarte multă susținere logistică insituțională.

Deposedându-se de orice context social și politic, festivalul Untold are ambiția misionară a libertății ultime, într-un spațiu public îngrădit, în care noii profeți sunt DJs și staruri artistice globale ce propovăduiesc non-critic și celebrează într-un format spectacular un ultra hedonism la care publicul accede fără rezerve sau rețineri, pentru a se transforma zombificați, la final, în „the best fucking crowd from the entire world”. Din perspectiva Casei Tranzit, care celebrează douăzeci și doi de ani de activitate comunitară ancorată în realitatea imediată, prin contrast, filmul devine o privire nostalgică spre un viitor incredibil, ireal, suspendat, pe care, la momentul înființării, nici nu și l-ar fi putut imagina.

6.
ANASTASIA OPREA & BOGDAN OLASRSON – KÖNCZEI CSILLA
Libertate am primit, oare ce am devenit?
Instalație video
Bazat pe reconstrucția documentului video filmat de Könczei Csilla în data de 22 decembrie 1989 la Cluj

Pornind de la filmarea din stradă a Csillei Könczei, din 22 decembrie 1989, Anastasia Oprea și Bogdan Olarson refac traseul și încearcă reconstituirea filmării, realizată în februarie 2018. Instalația rezultată din juxtapunerea asincronică a celor două documente video este o oportunitate de a reflecta și chestiona raportul dintre istoria personală și cea colectivă, dar și relaționarea personală, corporală cu spațiul public în momente cu diferite mize politice. Mizând pe impactul performativ al expunerii publicului la cele două documente video, cei doi își propun deschiderea unui dialog critic cu privire la narațiunile oficiale, instituționale cu privire la transformările sociale, politice și economice din ultimii 30 de ani.

Instalația este compusă din două filmări:
i. Document video
Filmat de Csilla Könczei cu o cameră HI8 în Cluj, în data de 22 decembrie 1989
Apariții online:

Mult timp am fost ținuți jos, nici nu mai știm, cum îi sus… / Oly sokáig voltunk lent, nem is tudjuk milyen fent…
http://konczeicsilla.egologo.transindex.ro/?p=99
https://www.facebook.com/KonczeiCsillaSzekusblogja

ii. Film experimental / reconstituire
Filmat de Anastasia Oprea și Bogdan Olarson cu o cameră NIKON D5100 în Cluj, în data de 6 februarie 2018

7.
MATEI BELLU & ANDREA BELLU
Untitled
Semn de neon
Din seria Exercițiu de citire, #10

O încercare de dez-articulare.
Îi mulțumim mult lui Samir Cîmpean și lui Nina Volcov pentru sprijin, sfaturi și producție.

8.
MOLDOVAN TIMEA
Fricțiune între mase
Instalație cu pigment termo și fosforescent.

În lucrarea de față este ilustrat, atât potențialul seducției în masă asupra unei generații întregi, cât și sarcina dificilă a generațiilor următoare, de a influența, în orice mod, mentalitatea prestabilită. Astfel, interacțiunea publicului cu lucrarea reprezintă podul dintre cele două generații. Face parte din seria Dacă nu seduci, se duce. Imaginile sunt luate din Arhiva Minerva.

Punți – Expoziție de intalații face parte din seria de evenimente Zilele Tranzit 2019 „Punți”.

Realizarea evenimentelor din cadrul Zilelor Tranzit 2019 “Punți” este finanțată de AFCN, BGA Zrt., Ungaria și Fundația Communitas.

”Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”