Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 25 octombrie 2018 la ora 20:00

Detalii

Data:
joi, 25 octombrie 2018
Timp:
20:00
Eveniment Categories:
, ,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/333767114049083/

Locație

Cluj-Napoca, România

Giuvlipen, compania de teatru feminist rom, împreună cu Fabrica de Pensule vă invită joi, 25 octombrie, ora 20 la spectacolul „Corp urban”, în cadrul festivalului „East by East – o perspectivă performativă”.

Despre relaţia dintre o femeie şi corpul ei se vorbeşte ȋncă foarte puţin, deși reprezentările sale sunt peste tot în jurul nostru. Relația dintre femeie și corpul său este un subiect, cu atât mai tabu, cu cât coborâm anatomic mai jos, şi sute de ani de practică a tăcerii consimţite l-au transformat ȋntr-un fel de teren minat. Despre relația dintre o femeie romă și corpul ei nu se vorbește, însă, aproape deloc.

„Corp urban” ficționalizează poveştile a patru femei de etnie romă şi investighează relaţia dintre acestea şi propriul corp, printr-o lentilă personală, dar şi ȋn context social. Facem, astfel, o incursiune ȋn universul marginalilor, explorând zonele gri ale moralei şi ale societăţii şi deschidem spre dezbatere subiectul controversat al drepturilor sexuale şi reproductive, ȋntr-un spectacol muzical, tandru, asumat şi curajos, supravieţuire şi identitate, ȋn România secolulului 21.

 

În distribuție: Mihaela Drăgan, Zita Moldovan. Muzică: Ardeja Fraga, Mișcare scenică: Paul Dunca.

Giuvlipen, compania de teatru feminist rom, denumită de Agenția Reuters „avangarda revoluției rome, un contra-atac, prin artă și activism – la secole de opresiune”, dezbate teme sociale contemporane, controversate și provocatoare. Spectacolele Giuvlipen vorbesc, prin mecanisme comice, despre teme serioase ca rasismul structural, inegalitatea de gen, căsătoria timpurie în cadrul comunităților rome tradiționale, hiper-sexualizarea și stereotipizarea femeii rome sau lipsa accesului la educație și discriminarea rasială din cadrul sistemului medical sau de învățământ.

„Actrițele din Giuvlipen sînt în primul rînd preocupate de un limbaj artistic propriu, cu identitate culturală precisă.“ (Iulia Popovici, Observatorul Cultural)

„Giuvlipen își propunea încă de la înființare să spună povești despre viețile femeilor rome și să contribuie la întărirea statutului acestora în interiorul și în afara comunităților din care provin. Iar în recentrarea pe subiectivități până acum invizibilizate se regăsește din plin potențialul schimbării la care artistele și-au propus să contribuie.“ (Laura Sandu, Gazeta de Artă Politică)

Prețul unui bilet este de 20 lei. Redus, 12 lei. Mai multe detalii despre rezervarea locurilor, aici: https://bit.ly/2P0OSkQ