Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

miercuri, 18 decembrie 2019 la ora 19:00 - 20:30

Detalii

Data:
miercuri, 18 decembrie 2019
Timp:
19:00 - 20:30
Eveniment Categories:
,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/2603923983017119

Locație

Casa Tranzit
Casa Tranzit Str. Gheorghe Barițiu nr. 16
Cluj-Napoca, RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

(HU, EN below)

RO
Corp in tranzit
Corp in tranzit este un laborator de dans contemporan coordonat de Alexandra Girbea, desfasurat la Casa Tranzit in Sala Mare. Acesta propune o explorare a miscarii de la simpla sa manifestare pana la dezvoltari complexe care vor provoca pe fiecare sa descopere teritorii noi ale spatiului interior sau exterior si ale relationarii cu ceilalti. Laboratorul are un format care presupune in fiecare duminica o intalnire de cercetare aprofundata pe diverse tematici structurate consecutiv, si o intalnire scurta in format clasic care va avea loc in fiecare miercuri.
Atelierele de duminica propun un spatiu de explorare si experimentare intr-un cadru de timp care sa permita adancirea in propriul corp, in perceptii si in propunerile de miscare. In cele trei intalniri ale lunii decembrie ne vom indrepta atentia spre o serie de principii de miscare esentiale in descoperirea unei miscari libere. Structura cursului este gandita in asa fel incat sa ofere un schelet progresiv si complex, dar este desigur flexibila, permitand schimbari necesare in functie de dinamica grupului participant.
Atelierele vor incepe prin a ne indrepta atentia spre interiorul corpului, oferind timp si rabdare pentru a asculta, a simti, a observa respiratia si a trezi proprioceptia. Este necesar acest prim pas de liniste pentru a face tranzitia dinspre corpul cotidian spre corpul creativ si instinctual. Apoi vom explora structura corpului si functionalitatea in miscare: radacini, conexiune bazin – coloana – cap, torace – brate, respiratie – miscare. Vom explora partile corpului prin izolari si integrari, cautand sa simtim conectivitatea interioara si dezvoltand aceasta simtire in miscare. Pornind de la aceste explorari ghidate, voi propune improvizatii tematice care sa ofere corpului o cat mai mare variabilitate. In aceste improvizatii vom lucra initial individual, apoi in perechi si in grup, interactiunea fiind un element care ne va ajuta sa ne diversificam motivele motrice. Odata identificata o dinamica de grup, vom lasa corpul sa asimileze informatii si miscari din exterior, jucandu-ne cu ritmicitate si coordonari. Vom invata materiale de miscare fixe, pe care apoi le vom deconstrui si transforma pana la a ajunge la un dans liber, care sa scuture mintea de obiective si concentrare si sa ne lasam spontaneitatea sa danseze pentru noi.
In timpul cursurilor de miercuri vom aplica informatiile studiate in atelierele de duminca in exercitii de improvizatie si in aprofundarea frazelor de miscare, atat in executie, cat si in deconstructie, recicland permanent informatiile si observand cum apare ceva nou de fiecare data, descoperind diversitatea valentelor continute de o miscare. Cursul de miercuri este adresat atat celor ce participa la atelierele de duminica, dar si celor care sunt interesati de o cercetare mai comprimata. In functie de grup, formatul se va adapta in asa fel incat fiecare sa poata lucra la intensitatea dorita.
Date:
Duminica 1, 8, 15 decembrie orele 10:00 – 14:00
Miercuri 4, 11, 18 dec orele 19:00 – 20:30
Tarif: Abonament total: 250 lei
80 lei / curs duminica
200 lei / abonament de duminica
30 lei / curs miercuri
80 lei / abonament de miercuri
Pentru inscrieri si intrebari, va rugam sa scrieti la adresa [email protected]
Participantii sunt rugati sa ajunga la spatiu cu cel putin 15 minute inainte de inceperea cursului.

Alexandra Girbea exploreaza lumea dansului contemporan de 10 ani, avand un parcurs eclectic si foarte diversificat. De la ateliere experimentale in centrele de dans contemporan europene, la Academia de Dans Contemporan din Budapesta, trecand prin initieri in arte martiale si sport, Alexandra are o curiozitate eterna despre magia miscarii si infinita diversitate a functionalitatii corpului in miscare. Diversitatea tehnicilor de miscare studiate au ajutat-o sa descopere universalitatea miscarii in orice manifestare a sa si sa experimenteze cu jonglarea principiilor intre diferite discipline. Principalele influente in parcursul sau de pana acum sunt Valentina de Piante, Fighting Monkey, Tai Chi si Wu Shu sub indrumarea lui Yu Li, Thomas Hauert, Tomas Bako, David Miko, Marco Torice, Timea Kovacs.
Alexandra a urmat de asemenea un curs de masterat in Artele Spectacolului la Universitatea din Bruxelles si a lucrat in trei rezidente artistice alaturi de Timea Kovacs in proiectul Height Sense. A coordonat cursuri de dans creativ pentru copii la Fabrica de Pensule si cel mai recent, in august 2019, a avut o rezidenta in proiectul Colectiv Performativ tot la Fabrica de Pensule in colaborare cu artistul vizual Eranio Petruska.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

HU
Test, átmenetben
A Test átmenetben egy kortárs táncműhely, amelyre a Tranzit Ház nagytermében kerül sor Alexandra Girbea vezetésével. A műhely a mozgás tanulmányozására épül, annak legegyszerűbb megnyilvánulási formájától legösszetettebb alakjaiig, megnyitva az utat új belső és külső területek felfedezése, valamint a másokhoz való viszonyulás új formáinak megtapasztalása előtt. A műhely formátuma szerint vasárnaponként kerül majd sor egy egy különböző témákat feldolgozó elmélyültebb kutatási találkozóra, szerdánként pedig egy rövidebb, klasszikus formátumú találkozóra.

A vasárnapi műhelyek a kísérletezés és felfedezés terét nyitják meg egy olyan időkeretben, amely lehetővé teszi a saját testben, percepciókban és mozgásjavaslatokban való elmerülést. A három decemberi találkozás alatt a szabad mozgás felfedezéséhez elengedhetetlen mozgáselvekre fogjuk irányítani a figyelmünket. A kurzus struktúrája úgy van elgondolva, hogy egy fokozatos és a lehető legösszetettebb vázat hozzon létre, amely ugyanakkor rugalmas, megengedi a résztvevő csoport dinamikájától függő változásokat.

A műhelyek kezdetén a test belsejére irányítjuk a figyelmünket, időt és türelmet áldozunk annak meghallgatására, átérzésére, a légzés megfigyelésére, az önészlelés folyamatának felélesztésére. Erre az első, csendes lépésre azért van szükség, hogy elindíthassuk a hétköznapi test és a kreatív, ösztönös test közötti átmenetet. A következő lépésben a test szerkezetét és mozgásban való működését vizsgáljuk meg: gyökerek, medence – gerinc – fej kapcsolata, mellkas – karok, légzés – mozgás. A testrészeket izoláción és integráción keresztül térképezzük fel, a belső kapcsolatokat próbáljuk megérezni és mozgásban kibontakoztatni, kifejezni. Ezekből az irányított feltérképezésekből kiindulva tematikus improvizációkhoz jutunk el, amelyek a lehető legnagyobb változékonyságot biztosítják a testnek. Az improvizációk során először egyénileg fogunk majd dolgozni, aztán párokban, majd végül csoportosan, az interakció ugyanis egy olyan elem, amely segíteni fog a mozgásmotívumok sokrétűvé tételében. Amint kialakul egy csoportdinamika, hagyni fogjuk a testet, hogy külső mozgásokat és információkat nyeljen el, miközben a ritmikussággal és koordonációval játszunk. Megpróbálunk majd rögzített mozgásanyagokat elsajátítani, ezeket fokozatosan leépítjük, dekonstruáljuk és átalakítjuk addig, amíg egy szabad tánchoz jutunk, amely kirázza az elméből a célokat és a koncentrációt, míg végül hagyjuk, hogy a spontaneitás táncoljon helyettünk.

A szerdai találkozások alatt improvizációs gyakorlatokban alkalmazzuk a vasárnapi műhelyek tanulságait, elmélyítjük az egyes mozgásfrázisokat, úgy azok kivitelezését, mint dekonstrukcióját, folyamatosan újrahasznosítva az információkat és megfigyelve, hogyan jelenik meg minden alkalommal valami új, a mozgásban rejlő árnyalatok sokféleségét. A szerdai kurzus elsősorban azoknak szól, akik részt vesznek a vasárnapi műhelyeken is, de ezen túl azoknak is, akik egy sűrítettebb kutatómunkában érdekeltek. A műhely formátuma csoporttól függően változik majd, lehetővé téve, hogy mindenki az általa kívánt intenzitással dolgozzon.

Teljes bérlet: 250 lej
80 lej / vasárnapi kurzus
200 lei / vasárnapi bérlet
30 lei / szerdai kurzus
80 lei / szerdai bérlet
Feliratkozni a kurzusra az [email protected] email címen lehet.
A résztvevőket megkérjük, hogy kezdés előtt 15 perccel érkezzenek meg a helyszínre.

Alexandra Girbea 10 éve kutatja a kortárs tánc világát, ezalatt egy eklektikus és sokrétű pályát járt be. A kortárs európai táncközpontok kísérleti műhelyeitől, a budapesti Kortárstánc Főiskolán át, a sporton és harművészeteken keresztül Alexandrát a mozgás mágiája és a mozgásban levő test funkcionalitásának sokrétűsége érdekli. Az általa elsajátított mozgástechnikák hozzásegítették a mozgás egyetemességének a felfedezéséhez, valamint a különböző diszciplínák alapelveivel való játékos kísérletezéshez. Az alkotók között, akik hatással voltak rá, megemlíthetjük a következőket: Valentina de Piante, Fighting Monkey, Tai Chi és Wu Shu, Yu Li irányítása alatt, Thomas Hauert, Tomas Bako, David Miko, Marco Torice, Kovács Tímea.

Alexandra a Bruxelles-i Egyetem Előadóművészeti mesteri programjának a végzőse, a Height Sense projekt három művészi rezidenciájának résztvevője Kovács Tímeával együtt. Kreatív tánckurzusokat tartott gyerekeknek a kolozsvári Ecsetgyárban, 2019 augusztusában pedig ugyancsak az Ecsetgyárban vett részt egy rezidenciaprogramban, Eranio Petruska vizuális művésszel együtt a Colectiv Performativ projekt keretében.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

EN
Transiting Body

Transiting Body is a contemporary dance laboratory coordinated by Alexandra Girbea, proposing a movement exploration from its simplest manifestation up to complex developments meant to challenge all to discover new territories of the inner and exterior space and of the relationing with the others. The lab has a format that proposes each Sunday a longer and deeper research that is thematically structured, as well as a shorter class on each Wednesday.

The Sunday workshops offer a space for exploration in a time frame that allows diving into your own body, in the perceptions and in the movement propositions. During the three sessions of December, we will guide our attention towards a series of movement principles essential in discovering freedom in movement. The structure is built so that it can offer a progressive and flexible frame allowing necessary changes depending on the group’s dynamics.

The workshop will start by leading the focus inside of the body, giving time and patience for listening, feeling, observing the breath, triggering the proprioception. This will make the transition from the daily body to the creative, instinctive body. Then we will explore the structure of the body and its functionality in movement: the roots of the feet, the connection pelvis – spine – head, thorax – arms, breath – movement. We will explore the body parts through isolations and integrations. This will further develop into thematic improvisations. These improvisation tasks will be individual, in couples and in group using interaction as a variability tool.

Once the dynamics of the group is created, we will let our body assimilate information and movements from the outside, playing with rhythm and coordination. There will be fixed movement materials to be learned and then deconstructed and transformed all the way to a free dance, shaking off the focus and the objectives and making way for spontaneity.

During the Wednesday class we will apply the information in improvisation and in deepening the choreographic materials – in execution but also in deconstruction, permanently recycling information and observing the constant new sides contained in a movement. This class is addressed both to the participants in the Sunday workshop and to those seeking a more concentrated work. Depending on the group, the content and the format will adapt so that each can work at the desired intensity.

Dates: Sunday: 1, 8, 15 December, 10:00 – 14:00
Wednesday: 4, 11, 18 December, 19:00 – 20:30

Fees:
250 Lei / Total participation
80 Lei / Sunday session
200 Lei / Sundays Pass
30 Lei / Wednesday class
80 Lei / Wednesdays Pass.

We ask the participants to arrive at least 15 minutes earlier. The Sunday’s class will have a short break.

For registration and questions please write to [email protected]

Alexandra Girbea has been exploring contemporary dance for 10 years, having an eclectic and diverse trajectory. From experimental to technical workshops around Europe, to classes in Bucharest, through the Budapest Contemporary Dance Academy, as well as initiations in martial arts and sports, Alexandra has a keen curiosity on the magic of the movement and the infinite functionalities of the body in movement. The diversity of the techniques helped her discover the universality of movement in all its manifestations and to experiment juggling principles between different disciplines. The main influences are Valentina de Piante, Fighting Monkey, Tai Chi and Wushu, Thomas Hauert, Tomas Bako, David Miko, Marco Torice, Timea Kovacs.
Alexandra has a master degree in Performing Arts from the University of Brussels and has worked in three artistic residencies with Timea Kovacs in the Height Sense project. She coordinated children classes at the Paintbrush Factory and most recently, in august 2019, she had a residency in the Colectiv Performativ project also at the Paintbrush Factory, in collaboration with the visual artist Eranio Petruska.