Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 26 iulie 2018 la ora 10:00 - 18:00

|Recurring Eveniment (See all)

An event every week that begins at 10:00 on duminică, miercuri, joi, vineri and sâmbătă, repeating until duminică, 26 august 2018

Detalii

Data:
joi, 26 iulie 2018
Timp:
10:00 - 18:00
Eveniment Category:
Eveniment Tags:

Clujul lui Andrei Klein, colecționarul

Iubesc Clujul, iar hotărârea de a locui aici e una de care mă bucur în fiecare zi!”
(Andrei Klein)

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 26 iulie 2018, de la ora 17.00, la vernisajul expoziției Clujul lui Andrei Klein, colecționarul. Andrei Klein, unul dintre cei mai importanți colecționari clujeni, prezintă publicului clujean, într-o selecție de excepție, partea cea mai valoroasă și reprezentativă a colecției sale de cărți poștale originale și documente legate de istoria Clujului.

Născut în 1 aprilie 1942, în lagărul de la Moghilev, Andrei Klein a supraviețuit datorită hărniciei și ingeniozității tatălui său, Ernest Klein (1912-1995), a cărui activitate de intarsier a fost prezentată în expoziția Îndrăgostit de lemn, deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în primăvara anului 2014. În același an, Andrei Klein a publicat cartea Lea. Povestea familiei mele, un fascinant și tulburător document despre Holocaust și despre comunism, despre evrei și despre Clujul de altădată, despre viață și despre bucuria de a trăi. Andrei Klein a activat în domeniul fotografiei, atât în România cât și în Israel. Într-o epocă în care meseria se fura de la maeștri, el l-a avut ca mentor pe Szabó Dénes, „cel mai important fotograf al Clujului în perioada 1930-1970”, prezent în cadrul acestei expoziții printr-o serie de fotografii și documente.

Dintre cele câteva mii de cărți poștale originale din colecția Andrei Klein, considerată a fi cea mai importantă din Cluj, au fost selectate pentru această expoziție un număr de cca 1000, care ilustrează mai mult de un secol de istorie clujeană. Acestea sunt completate de un mare număr de documente originale din colecția Andrei Klein, care ne spun crâmpeie din povestea comunității evreiești din Cluj și a câtorva dintre membrii ei de seamă, din activitatea culturală, sportivă, comercială sau financiară a acestui oraș. Vom regăsi artiști de valoare ai teatrelor și operelor clujene sau care au evoluat pe scenele acestora, dar și vedete ale cinematografiei, ca Jean Marais și Florin Piersic, fotografiați de Andrei Klein în timpul filmărilor producției cinematografice „Șapte băieți și o ștrengăriță”. Multe dintre piesele expuse sunt foarte rare, puțin cunoscute publicului și râvnite de colecționari.

Expoziția va fi vernisată în data de 26 iulie 2018, ora 17.00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Expoziția va fi deschisă în perioada 26 iulie – 26 august 2018, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, putând fi vizitată de miercurea până duminica, între orele 10-18.

Locație

Cluj-Napoca, România + Harta Google