Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 15 noiembrie 2018 la ora 17:30 - 17:00

|Recurring Eveniment (See all)

One event on joi, 22 noiembrie 2018 at 20:00

One event on duminică, 25 noiembrie 2018 at 17:30

Detalii

Dată:
joi, 15 noiembrie 2018
Timp:
17:30 - 17:00
Sit web:
https://www.facebook.com/pg/cinematecatiff/events/

Locație

Cinema Victoria
Cinema Victoria Bulevardul Eroilor 51
Cluj-Napoca, 400129 Romania

Festivalul Internațional de Film Transilvania și Cinema Victoria continuă, în noiembrie, proiectul Cinematecii, o șansă dată publicul clujean de a se întâlni cu filme unice, chiar și în afara sezonului festivalier.

Un cinefil adevărat nu va putea rezista niciodată unui Festin Gaspar Noé, regizor căruia Cinemateca TIFF îi dedică două proiecții. Enter the Void nu e un film făcut să placă tuturor, dar e imposibil să nu revii cu gândul la el odată ce l-ai văzut. Ucis de poliție în Tokyo, spiritul unui traficant de droguri călătorește între lumea de-apoi și cea pe care tocmai o părăsise, în căutarea mântuirii. O „dramă psihedelică”, cum îl definea chiar regizorul, filmul n-a fost un succes de casă, dar rămâne unul dintre cele mai complexe și nebunești producții ale cinematografiei franceze recente și poate fi urmărit de la ora 19:30, joi, 15 noiembrie.

Câteva zile mai târziu, duminică, de la ora 17:30, este programat Love/Dragoste, filmul lansat la Cannes, în 2015, cu care Noé încearcă să acopere complexele fațete ale iubirii, în stilul său foarte șocant. Relația dintre Murphy, tânărul american aflat la Paris, și Electra, franțuzoaica pasională și instabilă, se schimbă brusc când decid să experimenteze un ménage à trois. Deși plin de sexualitate, motiv care îl face interzis spectatorilor sub 18 ani, Love nu este (doar) despre sex, ci mai degrabă o explorare a tot ce aduce doi oameni împreună, de la nevoi genetice, până la pasiuni greu de înțeles și controlat.

Cinematografia franceză rămâne prezentă în Cinemateca TIFF și în ultima săptămână a lunii noiembrie, cu La promesse de l’aube, film ce poate fi văzut joi, 22 noiembrie, ora 20:00 sau duminică, 25 noiembrie, ora 17:30. Un film inspirat de opera scriitorului Romain Gary nu este o noutate, de-a lungul timpului regizori precum Mose Mizrahi sau John Huston au transformat romanele acestuia în opere cinematografice remarcabile. La promesse de l’aube / Promisiunea zorilor (titlul tradus în română, ca roman, Prima dragoste, ultima dragoste) este, însă, special, pentru că spune povestea vieții lui Romain Gary, trăită parcă pentru a deveni un scenariu de film. De la copilăria sa în Polonia, până la aventurile ca pilot în al Doilea Război Mondial, apoi cariera sa excentrică de scriitor ce reușește să păcălească elita pariziană și să obțină de două ori premiul Goncourt, totul se regăsește în acest film programat. Charlotte Gainsbourg o joacă minunat pe mama scriitorului, personaj principal a cărui dragoste excentrică și mult prea puternică îi marchează acestuia destinul. Regizorul Eric Barbier nu se mulțumește să urmărească linia romanului-cult și introduce în film secvențe inspirate din memoriile celor care l-au cunoscut pe Romain Gary, astfel că până și cei mai pasionați cititori ai scriitorului vor avea noi lucruri de descoperit în adaptarea cinematografică. Filmul este prezentat în parteneriat cu Institutul Francez din București.
Biletele pot fi cumpărate în avans online pe www.cinemavictoria.ro și de la casieria Cinema Victoria.
***
Cinemateca TIFF este un proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.
Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF.