Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

miercuri, 21 martie 2018 la ora 18:00

Detalii

Dată:
miercuri, 21 martie 2018
Timp:
18:00
Eveniment Categorii:
,
Etichete Eveniment

CEHOSLOVACIA 1918-1968. RETROSPECTIVA CONȘTIINȚEI NAȚIONALE

În data de 21 martie 2018, la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, va avea loc vernisajul expoziției aniversare „Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale” realizată de către Ambasada Republicii Cehe din România, alături de Centrul Ceh din București.

Această expoziție face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei: crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

Pentru națiunea cehă și cea slovacă, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului național. Astfel, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar imediat după finalul Primului Război Mondial a condus la fondarea Cehoslovaciei. Cincizeci de ani mai târziu, cehii și slovacii au luptat, sub un sistem opresiv, pentru libertatea culturii. Era o luptă care urma să se mute în stradă, atunci când tancurile sovietice au invadat Praga, în luna august a anului 1968.

CEHOSLOVACIA 1918-1968. RETROSPECTIVA CONȘTIINȚEI NAȚIONALE  CEHOSLOVACIA 1918-1968. RETROSPECTIVA CONȘTIINȚEI NAȚIONALE

În 1918, Republica Cehoslovacă a devenit independentă, așa cum la noi, în același an, a avut loc unirea tuturor românilor. În 1968, România nu a trimis trupe pentru invadarea orașului Praga, alături de Iugoslavia. Astfel, această expoziție își propune să aducă în fața publicului vizitator similaritățile, dar și relațiile dintre Cehoslovacia și România.

Pentru o cât mai facilă înțelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informații cât mai detaliate și pe înțelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani de independență.

CEHOSLOVACIA 1918-1968. RETROSPECTIVA CONȘTIINȚEI NAȚIONALE

Aceste evenimente sunt susținute de către instituții culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Național și Muzeul Orașului Praga.

Intrarea este liberă.

Curator: Lenka Lindaurova
Persoană de contact: Ana-Maria Iosif [email protected]

Locație

Cluj-Napoca, România + Harta Google