Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

sâmbătă, 18 mai 2019 la ora 21:00 - 22:30

Detalii

Data:
sâmbătă, 18 mai 2019
Timp:
21:00 - 22:30
Eveniment Category:

Locație

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2
Cluj-Napoca, 400020 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

ARIA DI BAROCCO

Recital în cadrul evenimentului „Cornul abundenței. Luxul in lumea nobiliară transilvăneană”, desfășurat cu ocazia Nopții Muzeelor, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Interpretează:

Lorena Puican – soprană
Titus Pop – bariton

Vlad Ioan Baciu – vioară
Vlad Rațiu – violoncel
Larisa Pentea – clavecin

Cu participarea extraordinară a sopranei RODICA VICĂ (Viena)
şi a actriței Elena Ivanca (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca)

Concept vizual: Anca Pintilie

RODICA VICĂ
Soprană

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele „Flautul fermecat” (Regina Nopții) și „Don Giovanni” (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din „Bărbierul din Sevilla” de G.Rossini, „Alcina” de G. Fr. Händel, „La Cenerentola” de G. Rossini, „L’elisir d’amore” de G. Donizetti. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din România, „Indiile Galante” de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Șerban, la Opera Națională Română Iași. În urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, soprana Rodica Vică a obținut rolul Marchesa Lucinda din opera „La Cecchina” de N. Piccini, producție ce a avut loc în vara anului 2013 în numeroase orașe din Italia, sub conducerea muzicală a reputatului dirijor Filippo Maria Bressan.
În vara anului 2014, Rodica Vică debutează internațional în rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni” de W. A Mozart la Viena, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, urmând ca în toamna aceluiași an să deschidă Festivalul Internațional de muzică barocă din Varazdin, Croația, alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone. În anul 2015, soprana a interpretat numeroase concerte cu programe inedite și în primă audiție alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania și Croația, culminând cu debutul în recital la Teatro La Fenice din Veneția. În vara anului 2016, Rodica Vică a fost invitată din nou în cadrul Klassik Festival Schloss Kirchstetten de la Viena unde a fost cap de afiș în opera „Don Pasquale” iar la finele anului soprana a obținut titlul de Doctor în Muzică. În urma cercetării sale doctorale cu titlul „Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart”, aceasta susține în prima parte a anului 2017 concerte cu programe repertoriale Händel vs. Mozart, în România, Ungaria, Germania, Bulgaria și Austria. În septembrie, soprana a revenit la Festivalul George Enescu pentru un concert alături de Sinfonietta Wien, iar la sfârșitul anului a înregistrat în premieră mondială lucrarea enesciană „Strigoii” alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea. La începutul anului 2018, Rodica Vică a revenit în România la Cluj-Napoca pentru „Missa in do minor” de W. A. Mozart, iar în martie a fost pentru prima oară alături de Musica Ricercata în Festivalul de muzică veche din Budapesta. La finalul lunii noiembrie, alături de țiterista austriacă Barbara Laister- Ebner, soprana lansează un proiect multicultural unic în lume, o colecție internațională de cântece de leagăn, lansare ce are loc la Musikverein, Viena. Anul 2019 îi aduce sopranei multe evenimente inedite printre care debuturi la Auditorio Nacional di Musica, Madrid și la Konzerthaus Berlin, cu premiera absolută a oratoriului enescian „Strigoii”. După un mentorat de 12 ani cu soprana Eleonora Enăchescu, Rodica Vica se află în prezent sub îndrumarea profesională a sopranei Krassimira Stoyanova.

Programul muzical conține arii, piese instrumentale solistice și de cameră – lucrări cunoscute din repertoriul baroc, ale unor compozitori reprezentativi ai acestei perioade: Francesco Cavalli, A. Vivaldi, Alessandro Stradella, J.S. Bach, G.F. Händel, Alessandro Scarlatti, Luigi Boccherini.

Intrarea este gratuită