Ce trebuie să știi despre metastaza cerebrală?
Cancerul existent în organism se poate răspândi rapid către creier sau alte organe vitale și poate provoca tumori secundare. În cazul în care este afectat creierul, vorbim despre ceea ce poartă denumirea de metastază cerebrală. Despre simptomele și cele mai eficiente tratamente vei afla mai multe din acest articol.
Ce este metastaza cerebrală?
Așa cum insinuează și denumirea pe care o poartă, o metastaza cerebrală este o tumoare care se dezvoltă în creier. Afecțiunile care duc cel mai frecvent la apariția metastazelor la nivelul creierului sunt: cancerul pulmonar, melanomul, cancerul renal sau cel de sân.
Indiferent de locul în care află cancerul, acesta este definit întotdeauna de țesutul său original, respectiv de punctul de plecare al acestuia. Cu toate acestea, un anume tip de cancer va trimite metastaze la creier, însă acesta nu se va numi cancer cerebral, ci denumirea specifică însoțită de sintagma „metastatic” – de exemplu, cancer pulmonar metastatic.
Care sunt cauzele metastazelor cerebrale?
Organismul este format din celule normale, iar acestea se pot multiplica în mod necontrolat, transformându-se, astfel, în celule canceroase. Este vorba despre celule care se infiltrează în țesutul sănătos, ajungând să îl descompună. Există, printre aceste celule, unele care au capacitatea de a se detașa de locul în care s-au format, ducând la apariția unor focare secundare, în alte părți ale corpului. În acest fel iau naștere metastazele.
De cele mai multe ori, metastazele ajung la creier prin vasele de sânge, iar creierul este considerat unul dintre organele cel mai adesea predispuse metastazelor.
Care sunt simptomele metastazelor cerebrale?
Metastazele pot fi atât simptomatice, cât și asimptomatice. În momentul în care sunt simptomatice, acestea provoacă simptome neurologice variate, care depind mai ales de regiunea creierului care este afectată.
Printre simptomele care ajută la diagnosticarea de către un specialist neurochirurg a metastazelor se numără durerile de cap de intensitate neobișnuită care apar mai ales în timpul nopții sau dimineața, greața și vărsăturile, convulsiile epileptice, tulburările de vedere, de memorie, de vorbire, de echilibru, de coordonare sau de înghițire, confuzia, slăbiciunea anumitor părți ale corpului sau hemiplegia (paralizia unei singure părți a corpului).
Cum poate fi diagnosticată metastaza?
Pe lângă examinarea realizată de un medic specialist, se poate apela la diverse tehnici de imagistică medicală în vederea unui diagnostic corect de metastază. Printre acestea se numără imagistica prin rezonanță magnetică sau scanarea creierului.
RMN-ul este cel mai frecvent test de imagistică realizat în vederea diagnosticării corecte a metastazelor creierului. Pentru că utilizează medii de contrast, această tehnică este utilă în vederea identificării anomaliilor care sunt mai puțin vizibile.