Ce mai găsești prin OSER, piața de vechituri din Cluj?
Trei la 10 lei! Două la 5 lei!
„Ne trezim cu noaptea-n cap”, așa îți propui. Ajungi însă abia pe la 9, când soarele, deși-i cu dinți, încălzește deja plăcut dealurile Clujului și-ți trezește mintea.
De cum cotești pe str. Bobâlnei, îți dai seama că mașina n-avea ce căuta pe-aici. Cale întoarsă nu poți să faci, așa că speri că strada duce undeva. Și da, cu greu, tu și toate mașinile din spatele tău, ajungeți pe-un dâmbușor de pământ, pe lângă Someșul Mic. Prinzi un mic loc de parcare.
Te întrebi cum o să ieși de-aici peste numai o oră și-ți faci notă mentală: niciodată nu vii cu mașina chiar până la oser! Se poate parca în voie pe str. Câmpina sau alte străduțe din zonă.
Strada Bobâlnei e sufocată de mașini și oameni grăbiți să mai prindă ceva interesant prin piața de vechituri. Au trecut ani de zile de la ultima vizită-n oser și arunci priviri curioase încă de la poarta pieței: ce-o mai fi pe-aici? Puhoi de oameni și miros de mici, la o primă vedere și inspirație adâncă 🙂
Prețul biletului de intrare este unul neglijabil: 1 leu / persoană. Treci pragul pieței și te oprești pentru o secundă nedumerit – oare încotro să o iei? Îți sunt invadate nările de mirosul micilor de Someșeni și alte prăjeli. În stânga, observi un punct de testare pentru obiecte pe curent. Bună treabă!
Cea mai mare piață de vechituri din regiune a „suferit” câteva transformări în ultimii ani. Pe jos, asfaltul a luat locul noroiului și prafului insuportabil (nu e asfaltat 100%, însă o bună bucată din piață – da). Similar, au apărut mai multe tarabe acoperite. Încă vezi numeroase obiecte întinse în stilul clasic, pe jos. De altfel, oserul din Cluj n-ar fi oser dacă ar dispărea înșiruirea de vechituri de pe jos, dacă n-ai fi nevoit să te apleci la nivelul solului pentru o privire mai îndeaproape.
Multe haine și reclame serioase în gura mare: se vând „trei la 10 lei” sau „două la 5 lei” și toată lumea știe și aude ofertele. Vezi haine vechi, într-o stare avansată de degradare, însă vezi și multe haine frumoase, de calitate, bune de purtat.
Ne fug ochii după cărți (mult mai puține decât ne-am fi așteptat), viniluri, antichități și lucrușoare mai deosebite. Cutii, sfeșnice, pahare, un glob pământesc, monede și bancnote vechi, aparate de fotografiat din vremuri de mult apuse și multe mașini de scris încâlcite prin diverse cabluri și fire de la diverse aparate electrocasnice.
Oserul clujean e pestriț, plin de viață, e hărmălaie și înghesuială. În același timp, plutește arta și creativitatea în aer, însă trebuie căutate cu atenție și răbdare 🙂
Printre ofertele strigate, auzi muzică indiană și zâmbești: într-o vreme o auzeai în centrul Clujului, dar iată că și piața de vechituri îți dă ocazia să admiri pene colorate și prinzătoare de vise (dreamcatchers).
Nici nu știi în ce direcție să mai mergi și să privești. La ele acasă sunt electrocasnicele, bicicletele, motocicletele, aparatele de fitness și, desigur, încălțămintea. Vei găsi și șezlonguri de grădină sau plante în ghiveci, gata să-ți ornamenteze viața.
Colecționarii se vor simți în largul lor aici, însă din nou, regula de bază e răbdarea. Printre jocuri, jucării, mașinuțe și machete, vezi că Forța-i cu tine și prin oser! Zâmbești amuzat, faci ochii mari zărind bucăți din vreo păpușă și admiri de la distanță niște farfurii cum numai bunica mai avea, în urmă cu mulți ani.
Se zice că n-ai cum să ajungi în oser și să pleci cu mâna goală. Ceva-ceva vei cumpăra, căci prețurile sunt mici și, desigur, negociabile!
Cunoscătorii se avântă prin piață de la primele ore ale dimineții – atunci se fac „adevăratele târguri”. Somnoroșii se vor înarma însă cu răbdare și-un pas ardelenesc, încet și cu voie bună. Oserul nu-i elegant și, desigur, nu-i pe placul tuturor. Dar e o experiență inedită, iar uneori te poți alege cu vreun instrument muzical oriental de negăsit prin alte locuri. Cel puțin nu la preț de 3 lei. Iar uneori, obiectele astea chiar par a fi încărcate poveștile celor care le-au deținut cândva. Sau o fi doar în capul tău, cert e că oserul e o experiență unică și autentică 🙂
E trecutul de la marginea orașului modern. O punte de legătură între vechile târguri pe bază de troc și shopping-ul modern (online, mai nou). Să profităm de ocazia unei astfel de experiențe, atât cât ea va mai exista. Momentan, piața de vechituri din Cluj ne așteaptă sâmbătă de sâmbătă să-i trecem pragul, să explorăm, să negociem, să căutăm și, de ce nu, să vindem.