Nu risca! Află cum experții în securitate cibernetică te ajută să îți protejezi afacerea și să eviți amenzile acordate în baza directivei NIS2!
Digitalizarea este un pilon central pentru numeroase afaceri. Însă, cu toate beneficiile aduse de tehnologie, apar și riscuri asociate, mai ales când vine vorba despre securitatea cibernetică. Directiva NIS2 abordează amenințările cibernetice și riscurile asociate, cu scopul de a asigura un nivel de protecție ridicat în întreaga Uniune Europeană. Descoperă cum te pot ajuta experții în securitate cibernetică să îți protejezi afacerea și să te conformezi cu directiva europeană.
De ce este importantă directiva NIS2?
Directiva NIS2 impune ca toate companiile din sectoarele critice să adopte politici stricte de securitate cibernetică și să fie pregătite să gestioneze incidentele de securitate. Sporirea securității cibernetice și reducerea vulnerabilității sistemelor informatice se referă inclusiv la alegerea furnizorilor de servicii de Software Development. Măsurile de securitate trebuie să fie în topul priorităților companiilor atât pentru a evita breșele de securitate, cât și pentru a evita amenzile semnificative. Impactul unui atac cibernetic asupra afacerii tale poate fi devastator. Pierderea de date sau accesul neautorizat la informații critice duc la scăderea încrederii clienților și la probleme legale.
Cum te ajută experții în securitate cibernetică?
Primul pas pentru a te asigura că respecți până în cele mai mici detalii reglementările directivei NIS2 este să colaborezi cu experți în Cybersecurity. Aceștia te vor ghida în crearea unui plan solid de securitate, adaptat nevoilor afacerii tale. Iată ce presupune mai exact acest lucru:
- evaluarea vulnerabilităților și gestionarea riscurilor – experții vor începe cu un audit complet al sistemelor IT pentru a identifica zonele vulnerabile. Acest proces te ajută să descoperi breșele de securitate înainte ca acestea să devină critice.
- dezvoltarea și implementarea politicilor de securitate – specialiștii te vor ajuta să dezvolți politici interne care să te protejeze de atacuri. Astfel de politici includ gestionarea accesului la date, criptarea informațiilor sensibile și crearea de backup-uri periodice.
- monitorizare continuă și răspuns rapid – odată implementate măsurile de securitate, este necesar ca sistemele IT să fie monitorizate constant pentru a detecta și preveni în timp util atacurile cibernetice. Pentru că deși te-ai asigurat că afacerea ta este protejată, atacatorii se adaptează constant și caută noi portițe.
- conformitate cu NIS2 – cea mai mare provocare a directivei este aceea de a respecta noile reguli care impun standarde stricte. Experții în securitate cibernetică te ghidează în procesul de conformitate, asigurându-se că afacerea ta implementează toate măsurile necesare și nu va fi pasibilă de amenzi.
Merită menționat și faptul că studiile recente arată că atacurile cibernetice sunt în creștere. În 2023, o companie privată din Marea Britanie a publicat un raport care a arătat că în luna septembrie s-au înregistrat un număr record de atacuri. 30% dintre acestea au avut loc în Europa, 50% în America de Nord și 9% asupra organizațiilor din Asia.
Nu aștepta ca firma ta să fie victima unui atac cibernetic. Ia măsuri din timp, respectă reglementările directivei NIS2 și evită amenzile. Colaborează cu experți în securitate cibernetică și îți vei proteja datele, vei preveni întreruperea activității și totodată vei consolida reputația companiei. Evaluează riscurile, implementează măsurile de protecție și asigură-te că ești mereu cu un pas înaintea amenințărilor digitale.