Pe piața imobiliară din România, Clujul are cele mai ridicate prețuri la locuințe

de | | 2 Minute

Pe piața imobiliară din România, Clujul are cele mai ridicate prețuri la locuințe

Specialiștii imobiliari de la Imobiliare.ro și RE/MAX România afirmă că prețurile solicitate pentru locuințele disponibile pentru vânzare s-au majorat la nivel național în ultimul trimestru al anului 2017, înregistrând valori cuprinse între 0,90 % și 3,7%. Cea mai mare creștere a fost sesizată pe segmentul pieței rezidențiale din orașul Cluj-Napoca, unde prețul pentru metrul pătrat util era de 1460 de euro – o valoare situată foarte aproape de prețul maxim al pieței, atins în aprilie 2008.

?Cristina Pavelean

Evoluția prețului mediu la apartamentele de vânzare în ultimul an în orașul Cluj-Napoca a înregistrat o majorare de 18,9% față de anul 2016, în timp ce în București, oraș plasat pe locul doi conform indicilor analizați, prețul la apartamentele de vânzare a crescut cu 7,7%. Tot în aceeași ordine are loc distribuția locurilor în clasament la prețul mediu cerut pe lună pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, anul de construcție 1980-2000. Pentru un asemenea apartament un clujean plătește 400 de euro pe lună, un bucureștean achită 350 de euro lunar pentru chirie, un brașovean – 300, un ieșean – 297, și un timișorean – 270 de euro, conform raportului publicat de Imobiliare.ro.

Cartierele și zonele cu cele mai mari creșteri, peste media înregistrată la nivel de oraș sunt: zona centrală, unde un metru pătrat poate fi achiziționat la un preț de 1690 de euro, cartierul Plopilor, cartierul Zorilor, Gheorgeni, Andrei Mureșan, pe ultima poziție situându-se cartierele Mărăști, Între Lacuri și Aurel Vlaicu, unde pentru un metru pătrat util se plătește 1500 de euro.

De ce se întâmplă acest lucru?

Specialiștii surselor citate menționează că principala cauză a acestei tendințe se află în ameliorarea venitului real disponibil al populației, nivelul redus al costurilor reale de finanțare și nu în ultimul rând, programul guvernamental de stimulare a achiziționării de locuințe – Programul Prima Casă. De asemenea, există o relație direct proporțională între evoluția prețurilor locuințelor în Uniunea Europeană și piața imobiliară din România.

O altă cauză a acestui trend, expusă de economistul Andrei Rădulescu, este așa numitul ,,efect de avuție” care a stimulat consumul privat.

Previziuni 2018

Analiștii imobiliari și economiștii apreciază că sunt o serie de factori care vor influența dinamica pieței de locuințe. Devalorizarea leului în raport cu euro, evoluția indicelui ROBOR, epuizarea fondurilor alocate pentru Programul Prima Casă, scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare, oferta scăzută de noi imobile comparativ cu cererea. Analiștii susțin că tendința de creștere se va menține și în acest an, însă prețurile se vor majora cu  un ritm mai lent.