Mi-e dor de tine… Și mie | O instalație-dialog pentru românii din țară și din Diaspora

de | | 3 Minute

Mi-e dor de tine… Și mie | Lights On Romania 2019

Când te gândești la o discuție standard dintre un român și cineva drag plecat din țară, știi că „Mi-e dor de tine… Și mie” este schimbul scurt de replici care spune tot. Este povestea actuală a României. O poveste a dorului. Dorul de casă, dorul de cei dragi care sunt departe, dorul de a-ți găsi locul. Instalația (la singular, pentru că cele două replici sunt un întreg) este creată de Asociația Daisler în cadrul festivalului Lights On Romania, fiind susținută de AROBS Software Transilvania.

Foto: Komiti & Lights on Romania

Până pe 15 decembrie, putem admira prin Cluj variate instalații de lumină, ale căror mesaje gravitează în jurul ideii de conștientizare privind arhitectura, mediul și relația dintre individ și comunitate. Pe și deasupra străzilor, în clădiri emblematice – culturale sau de birouri, pe poduri sau în parcuri, instalațiile sunt inedite prin amplasarea și mesajul transmis. Este o invitație: să ne explorăm orașul și să-l redescoperim, prin prisma poveștilor pe care le construim împreună.

Un dialog inedit între românii de-acasă și cei aflați departe de țară

În 2018, una dintre cele mai apreciate și îndrăgite instalații de lumină a fost „Mi-e Dor de Tine”. Expusă pe Podul Elisabeta, instalația a transformat sentimentele de dor ale oamenilor într-un mesaj vizibil. A fost o încurajare a exprimării acestui sentiment – față de cei dragi nouă, oraș sau comunitate. În 2019, instalația Mi-e Dor de Tine a ajuns în Londra, în Canary Wharf, districtul financiar al capitalei britanice.

„Am văzut încă de anul trecut că foarte mulți dintre cei care vedeau instalația din Cluj urcau apoi fotografiile realizate pe rețelele de socializare și îi tag-uiau pe cei dragi aflați departe la lucru, la studiu sau pur și simplu departe. Când am realizat de fapt ce însemna pentru ei Mi-e Dor de Tine ne-am dat seama că următorul loc în care ea trebuie să se aprindă este departe de casă, acolo unde mesajul dorului are cel mai mare sens azi”, spune Andi Daiszler, directorul Lights On Romania.

Mi-e Dor de Tine a fost inclusă, așadar, în festivalul de lumină londonez Canary Wharf Winter Lights, organizatorii londonezi prelungind perioada de expunere a instalației (până pe 26 ianuarie 2020)  după ce au aflat povestea și semnificația acesteia pentru români.

mi-e dor de tine 2019
Foto: Komiti

Și mie…

Mesajului de dor i se răspunde simplu, de-aici, din inima Transilvaniei, tot de pe Podul Elisabeta » „Și mie”. Instalația devine astfel un dialog, o punte de legătură (virtuală și concretă, în același timp) între cei aflați în țară și cei plecați.

Cele două mesaje, „Mi-e Dor de Tine” – „Și mie” sunt susținute de către AROBS Transilvania Software, companie cu capital 100% românesc, implicată în numeroase alte proiecte și inițiative cu focus pe comunitate.

ralu.coca si mie ok
Foto: Coca Raluca

Poveștile instalațiilor de lumină în tururi ghidate alături de Cluj Guided Tours

În fiecare zi, fără excepție, ghizii de la Cluj Guided Tours îi așteaptă pe clujeni și turiști la tururi ghidate dedicate instalațiilor de lumină. Tururile încep la ora 18:00, cu plecare din Târgul de Crăciun, până pe 15 decembrie 2019.

Pe ghizi îi veți recunoaște ușor: au geci verzi, iar îndemnul este » Follow the light.

mi-e dor de tine cluj guided tours


Am mai scris despre: