Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura? Activități pentru toată lumea

de | | 4 Minute

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura? Activități pentru toată lumea

Nu de mult am ieșit de pe băncile facultății așa că știu ce înseamnă pentru un student, de exemplu, să poți să ai opțiuni de petrecere a timpului liber care să nu te afecteze la buzunar. 

În această idee, m-am gândit să începem o serie în care vă oferim idei de activități accesibile pentru toată lumea. Mai precis, recomandări de activități gratuite. Cu puțină creativitate, multe activități ce pot părea banale la început se pot transforma în ceva distractiv sau relaxant. Recomandările noastre sunt mai mult idei de la care să vă inspirați, iar în funcție de timp, de vreme și de mood puteți să le adaptați pentru a avea parte de o experiență plăcută. 

În prima serie de recomandări de activități gratuite în Cluj v-am pregătit câteva idei de activități pe care le puteți face în Cluj dacă iubiți natura. 

Eu abia aștept fiecare sfârșit de săptămână, căci atunci am prilejul de a ieși în natură să mă relaxez, să ascult păsările, să admir plantele și să observ cât de rapid se produc schimbări pe potecile pe care le frecventez mai des, și cât de ușor e să fii fericit dacă ești în natură. 

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura Activități pentru toată lumea.1

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura

Am zis că și lucrurile obișnuite vă pot oferi un total alt sentiment atunci când le faceți în aer liber, înconjurați de copaci, ciripit de păsărele și câțiva gândăcei care-și văd de treaba lor printre firele de iarbă. Așadar, cititul în natură, în parc sau în pădure, vă poate deconecta pentru câteva minute sau ore de grijile cotidiene și de rutina de zi cu zi. Mie îmi place să citesc beletristică, iar natura mă ajută să mă transpun mult mai ușor în poveștile și viețile personajelor mele preferate. În Parcul Central îmi place să merg cu hamacul sau cu pătura direct pe iarbă, iar în pauzele de citit mai admir trecătorii și activitățile celorlalți. 

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura Activități pentru toată lumea.2

De obicei când ies îmi place să petrec toată ziua afară, așa că de multe ori am parte și de un picnic cu fructe sau cu legume. Parcă alt gust are mărul într-o zi cu soare, când ești poate în Pădurea Făget sau Hoia Baciu printre copaci. Când merg în pădure, de obicei merg cu prietenii și ne bucurăm de mediu și cu board games în aer liber, iar dacă ne simțim mai activi, fiecare se joacă câte-un sport. Alegerile noastre, de obicei, sunt spikeball sau badminton pentru că jocurile sunt ușor de cărat peste tot, dar natura vă pune la dispoziție spațiu pentru orice sport doriți să practicați.  

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura Activități pentru toată lumea.3

În zilele în care sunt dornică de aventură, mă pornesc în drumeții pe lângă Cluj. De obicei merg mai mult în plimbări pe dealuri decât în drumeții montane, însă dacă ai mașină poți ajunge ușor la câțiva km de Cluj unde poți face hike-uri ușoare și distractive. Iar dacă ești mai curajos, poți chiar să stai peste noapte cu cortul. Găsești locuri de camping super drăguțe prin împrejurimi, însă asta-i o activitate ce trebuie plănuită din timp. 

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura Activități pentru toată lumea.4

Mai departe, pe lista lucrurilor gratuite de făcut în Cluj pot fi și plimbările off-road cu bicicleta. Eu vă zic sincer că nu m-am încumetat încă să merg, dar e pe to do list pentru vara aceasta. 

Dacă aveți o întreagă zi la dispoziție, cei de la Colina Farms au o inițiativă drăguță de voluntariat. Puteți merge la ei la fermă să stați la picnic, să faceți drumeții prin zonă sau să vă plimbați cu bicicleta. Și, bineînțeles, aveți șansa să plecați acasă cu o cutie de legume proaspete culese chiar de voi. Ferma se află la doar 20 de minute de oraș și este o oază de liniște și relaxare. 

Ce-poti-face-gratis-in-Cluj-daca-iubesti-natura-Activitati-pentru-toata-lumea.5-2.

Și pescuitul este o variantă bună de a petrece timpul în natură. Este o activitate relaxantă pentru care nici nu trebuie să părăsiți orașul. Dar dacă vreți totuși să mergeți puțin mai departe, v-am recomandat deja câteva lacuri unde se poate merge la pescuit în Cluj.

Și în final, pentru cei care au copii sau chiar și pentru adulții creativi cărora le place să facă lucru manual, puteți să creați, cât timp vă bucurați de natură, picturi sau proiecte diy cu frunze, pietre și alte elemente pe care le găsiți prin jurul vostru. După o vânătoare de forme, culori și texturi puteți merge acasă și cu o nouă decorațiune. 

Ce poți face gratis în Cluj dacă iubești natura Activități pentru toată lumea.5

Prin astfel de ieșiri în natură eu reușesc să mă calmez mereu și să las stresul zilelor mai aglomerate în spate. Natura îmi stimulează mereu creativitatea și îmi dă energie chiar și atunci când fac lucruri obișnuite, precum cititul. Sper că v-am inspirat și v-am deschis apetitul pentru ieșitul în natură, și, ca de obicei, așteptăm să ne spuneți pe unde umblați și ce faceți pe paginile noastre de Facebook și de Instagram. Și nu uitați: când petreceți timp în natură e musai să strângeți după voi și să nu lăsați gunoi în jurul vostru 🙂.