Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

de | | 5 Minute

Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent (lista completă mai jos).

Printre câștigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România: 

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

zoltan_korosy69 catedrala sf. mihail cluj

Biserica Săsească din Alma Vii

Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Câștigătorii au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a afirmat: „Patrimoniul nostru cultural este bogăția noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul și viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile și în viața noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenență și de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidențiază rolul crucial al proiectelor exemplare și al persoanelor dedicate conservării și promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an pentru realizările lor excepționale.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.

Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și Președintele Europa Nostra, a declarat: „Felicit din toată inima câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea binemeritată. Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru deosebit față de protejarea patrimoniului cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile și mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiraționale să fie urmate de mulți cetățeni – profesioniști, voluntari și iubitori ai patrimoniului – organizații publice și companii private de pe continentul nostru și nu numai.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.

Biserica Sfântul Mihail , Cluj-Napoca, ROMÂNIA

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, România, a intrat într-un amplu proces de restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de reabilitarea  fațadei, proiectul a cuprins, de asemenea, reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. Proiectul a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, al Guvernului Ungariei, al Bethlen Gábor Management de Fonduri din Ungaria, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Cluj-Napoca, al Asociației Treasured Cluj și al multor donatori privați.

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Are o importanță imensă la scară locală, regională și națională, fiind recunoscută ca un reper național și o icoană a patrimoniului bogat al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și cu figuri istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor.

Biserica Sfântul Mihail

Bonda Florina

Trecerea timpului și mai multe dezastre naturale i-au afectat măreția. Acest proiect cuprinzător a fost inițiat pentru a stopa acest declin și pentru a restabili Biserica Sfântul Mihail ca destinație turistică cheie.

Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele de consolidare structurală, care utilizează structuri din oțel pentru a spori siguranța la cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserția de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii.

O etapă importantă a fost deschiderea turnului bisericii pentru public, permițând o priveliște frumoasă asupra orașului Cluj-Napoca.

Proiectul a implicat tinerii și membrii comunității locale prin programe educaționale și tururi ghidate, în timp ce atelierele și evenimentele au oferit oportunități de învățare practică despre tehnicile de restaurare și despre semnificația istorică a bisericii.

Blocajul COVID-19 a impus dificultăți neașteptate, de la perturbări logistice la lipsa forței de muncă. Prin urmare, biserica revitalizată nu este doar un far al bogatului patrimoniu al orașului Cluj-Napoca, ci și o mărturie a angajamentului Europei de a-și păstra istoria ilustră, chiar și în fața provocărilor moderne, cum ar fi pandemia COVID.

Restaurarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca reprezintă o intervenție structurală remarcabil de sensibilă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, în special cele reprezentate de amplasarea sa într-o zonă activă de cutremur. Soluțiile pentru restaurarea acoperișului baroc rarisim sunt foarte potrivite, datorită echipei coezive și interdisciplinare implicate. Acest proiect este un exemplu de primă mână pentru proiectele finanțate de UE în regiune, fiind în concordanță cu principiile de calitate pentru intervențiile finanțate de UE cu impact potențial asupra patrimoniului cultural„, a apreciat juriul premiilor.

Angajamentul de a disemina rezultatele proiectului și de a se implica în comunitate este lăudabil. Această dedicare, împreună cu importanța bisericii pentru comunitatea locală, este exemplificată prin cofinanțarea proiectului„, a adăugat juriul.

Două decenii de prezentare a excelenței în materie de patrimoniu în Europa

Premiile europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și, de atunci, sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 22 de ani, premiile au reprezentat un instrument esențial pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia și mediul european.

Premiile au evidențiat și diseminat excelența în materie de patrimoniu și cele mai bune practici în Europa, au încurajat schimbul transfrontalier de cunoștințe și au conectat părțile interesate de patrimoniu în cadrul unor rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, premiile au promovat o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni. Pentru fapte și cifre suplimentare despre premii, vă rugăm să vizitați site-ul web al premiilor.

Cererea de înscrieri pentru ediția din 2025 a premiilor va fi deschisă în toamna anului 2024. Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi apelul odată ce va fi lansat sau vizitați www.europeanheritageawards.eu/apply pentru mai multe informații.

Foto: djbalbas


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.