Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca și-a redeschis porțile cu o colecție impresionantă și variată

de | | 3 Minute

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca și-a redeschis porțile cu o colecție impresionantă și variată

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță cu bucurie redeschiderea Muzeului Farmaciei, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice. După o perioadă de renovare și extindere, de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024, muzeul și-a întâmpinat vizitatorii într-o atmosferă îmbibată de istorie.

Muzeul Farmaciei, situat în emblematică Casă Hintz, adăpostește o colecție impresionantă de peste 7000 de obiecte autentice. Aceste artefacte, ce cuprind de la aparatură medicală veche la recipiente diverse și manuscrise valoroase, spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. 

Vizitatori sunt invitați să exploreze galeriile muzeului, unde pot admira atât aparatura medicală veche, cât și alte artefacte prețioase, ce reflectă evoluția atitudinilor față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. 

Muzeul-National-de-Istorie-a-Transilvaniei-a-redeschis-Muzeul-Farmaciei-3 Muzeul-National-de-Istorie-a-Transilvaniei-a-redeschis-Muzeul-Farmaciei-4

„Muzeul Farmaciei, cu o misiune profundă de cercetare și prezentare a istoriei sănătății și bolii în Transilvania, păstrează și valorifică un patrimoniu specializat și rar. Acest patrimoniu include peste 7000 de bunuri legate de istoria farmaciei și peste 200 de piese de aparatură medicală veche, făcând din acest muzeu unul reprezentativ pentru Cluj-Napoca, un important fost centru medical și farmaceutic al României.” afirmă Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Istoricul locației, Casa Hintz, este în sine fascinant. Prima farmacie publică din Clui a fost deschisă în jurul anului 1550, iar locația actuală a Muzeului Farmaciei a fost casa Farmaciei Mauksch-Hintz timp de aproape 200 de ani. Recent renovată, clădirea este un monument istoric ce relevă un mozaic arhitectural unic, de la ruine romane la fundații medievale și reamenajări ulterioare.Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a redeschis Muzeul Farmaciei (1)

„Structura internă a farmaciei și rolul fiecărei încăperi pot fi reconstituite. Inițial, officina, adică magazinul farmaciei, se afla într-o sală decorată cu picturi baroce, ulterior fiind mutată în sala orientată către piață. Fosta officina a fost convertită în birou, devenind astfel centrul administrativ al afacerii. La nivelul parterului, farmacia dispunea de un laborator și o cameră de depozitare, accesibile exclusiv farmaciștilor și asistenților lor. Subsolul era folosit pentru stocarea lichidelor și a substanțelor sensibile la variații de temperatură, în timp ce podul servea la uscarea plantelor medicinale. În ceea ce privește spațiul de locuit, familia deținătorilor farmaciei rezida la etaj, ocupând cel mai prestigios apartment, orientat spre piață.” descrie Ana Gruia, muzeograf în cadrul Muzeului Farmaciei.

Tur ghidat și audioghid

Muzeul oferă o varietate de modalități de explorare, inclusiv audioghiduri gratuite (în română și engleză), broșuri informative (disponibile în trei limbi) și ghidajul specializat al unui muzeograf.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a redeschis Muzeul Farmaciei (2)

Programul Muzeului Farmaciei & bilete

Programul normal de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30. Costul biletului este de 30 de lei pentru adulți și 7.5 lei pentru elevi și studenți, biletele fiind disponibile la intrarea în muzeu, la adresa Piața Unirii nr. 28. Fotografierea este permisă în muzeu, cu anumite restricții menționate în regulamentul de vizitare.

MNIT invită pe toți cei pasionați de istorie, medicină și farmacie să descopere acest spațiu cultural unic și să se îmbogățească cu cunoștințele pe care le oferă Muzeul Farmaciei.

Planuri de viitor

Pentru viitor, MNIT plănuiește să extindă și să dezvolte expozițiile și programele educaționale. Un punct cheie este implementarea unui program educațional inovator pentru Muzeul Farmaciei și dezvoltarea de noi programe educaționale pentru expozițiile viitoare, inclusiv pentru o expoziție la Lapidariul Roman și o alta intitulată „Înveșmântați în Aur”, cu podoabe din una dintre cele mai „întunecate” epoci ale istoriei noastre. Aceste inițiative vizează să atragă un public mai larg și să ofere o înțelegere mai aprofundată a patrimoniului istoric și cultural prezentat de MNIT.


Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.