Două premiere la început de octombrie la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

de | | 2 Minute

Două premiere la început de octombrie la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

La început de octombrie, Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi aşteaptă spectatorii la primele două premiere din această stagiune. Alexandru Dabija, care revine după 30 de ani, montează vodevilul Logodnicii din provincie de Georges Feydeau, iar Nona Ciobanu, pentru prima oară la Teatrul Maghiar, pune în scenă piesa Cel care închide noaptea. Premierele vor avea loc sâmbătă, 4 octombrie, ora 20.00, la Sala Mare şi duminică, 5 octombrie, ora 20.00, la Sala Studio.

„Îmi place să mă ocup de lucruri uşoare, lejere. Am vrut să regizez o comedie pentru că, din păcate, în ţara noastră nu prea practicăm vodevilul, cu toate că nevoia noastră de a ne distra rămâne veşnică” – a declarat regizorul Alexandru Dabija la conferinţa de presă organizată cu ocazia premierei. Piesa a fost scrisă de Feydeau şi de colaboratorul său, M. Desvalliéres, iar regizorul consideră că această metodă de lucru, împreună, se regăseşte şi în lucrul la spectacol. Decorul este semnat de Dragoș Buhagiar şi formează un spațiu interactiv care se modifică conform jocului actorilor.

La realizarea spectacolului au mai contribuit András Visky, în calitate de dramaturg și István Albu, ca asistent de regie. În rolurile principale publicul îi va putea vedea pe: Áron Dimény, András Buzási și Csilla Albert, alături de: Zsolt Bogdán, Loránd Farkas, Attila Orbán, Csilla Varga, Kati Panek, Melinda Kántor, Csaba Marosán, Zsolt Vatány și Alpár Fogarasi.

În scrierea piesei Cel care închide noaptea, regizoarea Nona Ciobanu a fost inspirată de filmul Lilianei Cavani, Portarul de noapte. Piesa, în două personaje, spune povestea reîntâlnirii unui fost ofiţer nazist cu o deţinută, la 13 ani după ce acesta o abuzase sexual. „În această poveste mă interesează problematica răului şi a vinovăţiei. Cred că şi astăzi relaţia dintre dominant şi submisiv este extrem de actuală, mai ales dacă este vorba de o relaţie bărbat-femeie. Suntem responsabili de felul în care acceptăm aceste abuzuri şi, de multe ori, participăm la menţinerea lor” – a declarat regizoarea. Actorii Gábor Viola şi Enikő Györgyjakab au participat activ la realizarea spectacolului, iar artiştii vizuali, Peter Košir și Matjaž Wenzel, au contribuit la realizarea decorului şi a înregistrărilor. Spectacolul este recomandat tinerilor peste 16 ani.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului (tel. 0264-593468), între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30 sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.