Vom avea centura metropolitană Cluj? Începe studiul de fezabilitate

de | | 2 Minute

Începe studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană a Clujului

Proiectul Drumul Trans – Regio Gilău – Apahida sau Centura Metropolitană a Clujului va intra în studiu de fezabilitate.
Emil Boc a anunțat în ultima zi din luna trecută că a semnat contractul pentru realizarea studiului, împreună cu cel al Planului Urbanistic Zonal și al Detaliilor tehnice de autorizare a construcției. Tronsonul studiat se întinde pe o lungime de 38 de km, iar costul este de 150 milioane de euro.

Soluția este propusă ca formă de redirecționare a traficului de tranzit din Cluj, care afectează în continuare circulația din interiorul orașului. Totodată, prin acestă măsură se dorește o bună conectare a orașului la zona sa metropolitană precum și la rețeaua de transport rutier.

Contractul de servicii pentru crearea acestui studiu a fost atribuit în urma licitației online care a avut loc. În cadrul acesteia au participat următoarele companii:

1. Asocierea Eurocerad International, 3TI Progetti Italia Ingenieria Integrata S.p.A
2. ACCIONA INGENIERIA SA
3. CONSITRANS S.R.L.
4. Asocierea TRANSINVEST BUDAPEST Kft -SPECIALTERV EPITOMERNOKI Kft.- SC EXPLAN SRL – SC CADSIL SRL
5. Asocierea SKYLINE CENTER S.R.L.- DOHWA ENGINEERING CO. LTD

Criteriul de selecție a fost reprezentat de cel mai bun raport calitate-preț. Drept urmare, contractul, în valoare 17.180.500 lei (fără TVA) a fost câștigat de TRANSINVEST BUDAPEST Kft -SPECIALTERV EPITOMERNOKI Kft.- SC. EXPLAN SRL – SC. CADSIL SRL în asociere cu: Arcon Serv SRl, Bradolact2001 SRL, SC Construcții Feroviare Mureș SA Tg.Mureș, SC Centrul de Mediu și Sănătate SRL, SC Geologic Site SRL, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Nedi Construcții SRL, NV Construct SRL, Oficiul de studii pedologice și agrochimice Cluj, Sc Planwerk SRL, SC Protelco SA, Teaha&Fuzeși SCA, SCIFCAR SA, GeoSearch SRL, Traffic Audit Consulting SRL, 4 C Project Consulting SRL.

Modalitatea de realizare a studiului

Contractul are ca obiectiv atingerea scopului propus prin secționarea activităților în două etape. Studiile aferente celor două etape se va realiza concomitent. Termenul de desfășurare este de 12 luni de la data prevăzută în ordinul de începere.

  • Prima etapă: DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35 — CENTURA METROPOLITANĂ. Conform Master Planului General de Transport al României, pentru centură sunt propuse 4 benzi de circulație. Lungimea totală este aproximată la 38,8 km dintre care 7,5 km presupune adaptarea drumului existent la cei 31,3 km care se vor construi de la 0.
  • A doua etapă DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35  reprezintă 33,6 km de DRUMURI DE LEGĂTURĂ care se vor obține fie prin modernizarea celor existente, fie prin construirea de drumuri noi.

Studiul de fezabilitate va trebui să aibă în vedere analizarea celor două etape și propunerea unei soluții satisfăcătoare.

centura metropolitana cluj 2

centura metropolitana cluj 1

——
Sursa informații și foto: Emil Boc
Foto sus: Mădălin Oprea