Artistul Altfel: Art Bending sau cum să faci artă din sârmă

de | | 3 Minute

Poate contra intuitiv, arta nu presupune întotdeauna ceva extraordinar de complicat. Adesea, lucrurile simple sunt cele care poartă cu ele încărcături emoționale și semnificații speciale pentru fiecare dintre noi.

E o lecție pe care o înveți rapid privind câteva din lucrările lui Paul Cristian Cordoș, clujeanul care face artă din sârmă. E arta sârmei îndoite (engl. wire art) – un procedeu artistic nu foarte des întâlnit la noi, dar care începe să prindă contur și amploare datorită proiectului inițiat de Paul, devenit tot mai cunoscut și în rândul clujenilor.

 Art Bending, Artistul Altfel, sarma, arta,

Sub cupola Art Bending, artistul modelează idei și concepte, gânduri și amintiri, obiecte de decor personalizate, portrete și momente izolate în timp. Într-o linie minimală, piesele și instalațiile realizate de acesta înglobează în ele semnificații pentru cel care le privește.

L-am întâlnit (indirect) pentru prima dată anul trecut, pe străzile Clujului, ca scenarist într-o conversație inedită:

camera conversation art bending wire art cluj

,,Nu mă consider un artist, ci un minimalist pasionat de această artă”

Am rămas cu o curiozitate și un asterisc în minte. Pe Paul l-am cunoscut însă abia săptămâna trecută și am aflat că totul a început cândva prin 2001-2003, când, aflat la Paris și descoperind acolo street art-ul, căuta acea formă de exprimare care să îl reprezinte.

Treptat, și-a îndreptat atenția înspre arta utilitară, spre piese ușor accesibile și simple.

Paul spune că nu se consideră un artist, ci un minimalist pasionat, însă deși piesele și instalațiile sale impresionează poate tocmai prin simplitatea lor, ele nu doar că necesită acele abilități de îndoire a sârmei, dar reflectă o capacitate de a vedea lumea într-o manieră diferită, o imagine de perspectivă și o viziune artistică ce dă un suflu aparte fiecărui obiect.

Art Bending, Artistul Altfel, sarma, arta,

Portrete ,,Legends” – trăsături umane conturate dintr-o singură linie minimală

După ani de experiență în modelarea sârmei, a venit timpul pentru o provocare. Seria de portrete ale personalităților din lumea filmului reprezintă, după cum ne spune Paul, o ,,încununare a tot ceea ce am învățat ca modelaj”.

Portretele din seria Legends surprind figuri importante precum Liza Minnelli, Audrey Hepburn, Alfred Hitchcock, Christopher Walken, Quentin Tarantino, Woody Allen, Daniel Craig și Jim Morrison – câte un portret dedicat fiecărui an în care proiectul Art Bending a fost mai activ. Acestea sunt realizate dintr-un singur fir de sârmă îndoit, fără lipire, fără sudură.

Art Bending, Artistul Altfel, sarma, arta,

Cadouri pentru cei dragi și mici obiecte de suflet

Art Bending este o suită de piese simple și cu impact, cel mai adesea create ca decorațiuni de interior sau cu funcții utilitare, mici cadouri ce pot fi personalizate și făcute la comandă, astfel încât să rezoneze cu viitorul proprietar. Umerașe, suport pentru fotografii sau cărți de vizită, tablouri sau alte instalații de pus pe perete, toate își găsesc întrebuințare și au o semnificație pentru cel care le primește.

,,Toată lumea îți dă idei”

Oamenii cu care interacționează devin un ,,rezervor” de inspirație pentru modelatorul de sârmă, fiecare persoană vine cu o idee, cu o cerere, cu o dorință. Așa apar piesele de artă, simple, minimale, cu impact.

În ultimii ani, Paul Cristian Cordoș a reușit să realizeze mii de piese, nu doar pentru publicul din România și cel din Cluj, ci și pentru cel din țări precum Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, S.U.A sau Japonia.

Oamenii par tot mai interesați de arta realizată cu ajutorul sârmei, e ceva captivant la linia aceea simplă, dar cu o direcție clară, ce dă contur unei idei, unei persoane, unei emoții.

Art Bending, Artistul Altfel, sarma, arta,

autoportret art bending sarma wire art cluj
Autoportret 


Art Bending / Paul Cristian Cordoș

Web: www.artbending.ro
Facebook: facebook.com/artbendingstudio
Instagram: instagram.com/artbending
Youtube: youtube.com/channel/UCvr9VMy4ha_fvMQ0izb06jA
Pinterest: pinterest.com/artbending

Articol scris de Iulia Marc
Redactor Cluj.com