Monumentul si teiul lui Ady Endre, Sancraiu, judetul Cluj

Monumentul și teiul lui Ady Endre, Sâncraiu, județul Cluj.

În centrul satului Sâncraiu, pe malul râului Călata, se află un tei mai deosebit, ce crește aici de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a fost organizată o acțiune de plantare de către directorul școlii Czucza János. Atunci au fost plantați 23 de copaci în localitate.

În 1914 poetul Ady Endre a vizitat satul împreună cu soția. Așezat sub un tei aflat în grădina familiei Kiszely, a rămas impresionat de priveliștea frumoasă formată din râul Călata, case înconjurate de coline și de vechea biserică a satului.

Inspirat de frumusețea locului, a scris poezia „Pe malul Călatei”. De atunci, teiul a rămas cunoscut ca Teiul lui Ady Endre. Lângă copac se află Monumentul lui Ady Endre.

Monumentul și teiul lui Ady Endre este un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Sâncraiu, click aici.
Mulțumim voluntarilor Petra Denisa Tcacenco, Huszar Bogdan și Căpuș Ciprian pentru culegerea materialelor, redactarea textelor și realizarea fotografiilor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie