Lights ON în Parcul Primăverii din Mănăștur: proiectul „Follow Me”

de | | 3 Minute

Lights ON în Parcul Primăverii – proiectul câștigător este » „Follow Me”

Lights ON, singurul concurs de concepte și idei pentru iluminatul festiv din România, aflat la cea de-a 5-a ediție în Cluj-Napoca, a fost câștigat de Petra Popa din Timișoara, creatoarea proiectului “Follow Me”. Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceasta, în Parcul Primăverii din cartierul clujean Mănăștur.

Organizată de Asociația Daisler și Primăria Municipiului Cluj-Napoca și sponsorizată de compania Daisler Print House, competiția a avut scopul de a găsi soluții pentru iluminatul festiv al Parcului Primăverii din municipiu, tema acestei ediții fiind CONȘTIENTIZAREA.

Concursul a fost lansat în 21 august, iar înscrierile s-au făcut până în 15 septembrie, după care în 16 septembrie juriul s-a întrunit pentru a dezbate planșele primite. Juriul care a desemnat soluția câștigătoare a fost alcătuit din Daniel Dranca (șeful biroului “Iluminat Public și Eficiență Energetică” al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), Gabriel Aldea – fotograf (Komiti), Daniela Maier (președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania și fondatorul Scenei Urbane), Sonia Borș-Oprișa, vicepreședintele Asociației Peisagiștilor din România – filiala Nord-Vest și Daniel Popescu, directorul artistic al inițiativei Lights ON Romania.

Aceștia au luat în calcul toate planșele depuse, nici una nefiind descalificată, și au apreciat, în primul rând, caracterul original, sustenabilitatea proiectelor tradusă în posibilitatea nu doar de replicare în anii următori, ci și de reutilizare în alt spațiu, precum și fezabilitatea din punct de vedere tehnic.

Follow Me - Lights ON Cluj 2019 - Parcul Primăverii
Proiectul câștigător al competiției de iluminat festiv Lights ON Cluj-Napoca

Astfel, dintre cele 3 proiecte depuse, “Follow Me” a fost desemnat cel câștigător. Soluția câștigătoare se încadrează în bugetul de implementare de 71.000 lei + TVA, implementare de care se va ocupa ulterior autoritatea publică.

Premiul de 1.000 de euro e oferit de Daisler Print House.

Amintim că în anii trecuți soluțiile câștigătoare alese de juriu au fost “Swing with Light” – 2018 – Piața Avram Iancu (soluție care va prinde viață anul acesta), Snowballs – 2015 – Piața Mihai Viteazu, Forest Spirits – 2016 – strada Mihail Kogălniceanu și Beatrix – 2017 – bulevardul Eroilor.

Foto: Lights ON Romania

Demn de menționat este faptul că impactul proiectului Lights ON la nivelul municipiului Cluj-Napoca este uriaș, perdeaua de beculețe care împodobește peisajul în zona Pieței Muzeului fiind una dintre moștenirile acestuia. Soluția tehnică provine din concursul Lights ON – ediția din 2016.

Lights ON este un proiect al Asociației Daisler, ONG înființat în 2016 la Cluj-Napoca. Scopul asociației este reactivarea spațiilor urbane din orașe. Din 2017 asociația Daisler dezvoltă și conceptul Strada Potaissa – piața de flori altfel, singurul street delivery din țară costumat într-o piață de flori altfel. Aproximativ 10.000 de persoane s-au bucurat în 2019 de piața de flori și de transformarea străzii Potaissa. Mai mult, ca urmare a derulării proiectului, reprezentanții Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au anunțat că încep demersurile pentru exproprierea suprafeței de stradă care nu le aparține pentru ca mai apoi întreaga zonă să intre într-un proces de reamenajare.

Sursă foto: Facebook Lights ON Romania | Strada Potaissa

Comunicat de presă
Lights ON Romania