Satul Rugășești

Distanța Cluj-Napoca – Rugășești: 68 km - Vezi harta

Satul Rugășești, comuna Cășeiu, județul Cluj

Satul Rugășești aparține comunei Cășeiu, în județul Cluj, fiind localizat la o distanță de 10 km de Municipiul Dej, de-a lungul Văii Sălătruc. Prima atestare documentară a localității a fost în 1325, atunci când este consemnată ”Rugachaza iuxta rivum Kasal” (Casa lui Rugach pe malul râului Cășei). În izvoarele vremii, așezarea apare sub diferite denumiri pănâ în 1854, când apare sub numele actual de Rugășești, unic în țară.  Rugășești a fost la origini un sat iobăgesc, specific zonei de N-V a Transilvaniei.

De-a lungul secolelor, modestul sat transilvănean a fost martor la numeroase evenimente istorice. Dealul Podului obișnuia să găzduiască un turn roman de pază și semnalizare, iar în jurul anilor 1800, valea a fost reședință moșească pentru două mari familii nobiliare, familia Teleky și familia Hatfaludy, rămase în amintirea colectivă pentru vânătorile organizate în zonă, atât pentru moșieri, cât și pentru obștea sătească. Pe fundația vechiului conac Teleki, s-a construit ulterior Căminul Cultural din sat, care adăpostește și astăzi, la subsol, zidurile cramei de odinioară.

Printre obiectivele turistice cu care se mândrește Satul Rugășești regăsim micul muzeu etnografic cu obiecte tradiționale, culese de la oamenii locului, pepiniera de arbori și arbuștii ornamentali, un teren întins, de o frumusețe aparte, care adăpostește, pe lângă sutele de specii vegetale, și o colecție impresionantă de găini de rasă.

Oamenii locului sunt ospitalieri și dornici să-ți împărtășească o mulțime de povești și istorisiri ale satului. Datorită caracterului agricol și pastoral al zonei, mulți dintre aceștia se ocupă cu muncile câmpului și creșterea de animale, însă satului nu i-au lipsit nici meștesugarii iscusiți (tâmplari, rotari, dulgheri, fierari și pantofari) sau muzicanții, care odinioară erau nelipsiți de la jocurile săptămânale la șură.

Satul Rugășești este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Călin Precup, voluntar în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel

 

 

 



Impresii de călătorie

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești | #ClujulVăzutAltfel

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Mulțumim voluntarilor Cluj.com: Precup Călin, Șopco Ștefana, Paul-Daniel Golban și Precup Camelia – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea/editarea textelor.  Noaptea încă își cânta simfoniile când, cu sufletul încărcat de energie și entuziasm, am pornit spre ziua al…

Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel

Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Carmen Filimon, Andreea Câmpean și Denisa Gioană pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  Proiectul „Clujul văzut altfel”, al portalului Cluj.com, inițiat din dorința de a valoriza toate localitățile frumosului…

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman | #ClujulVăzutAltfel

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman Când ne-am propus să explorăm satele clujene (toate satele clujene), știam că existau infinite modalități de-a face acest lucru. Ne-am dorit, însă, cel și cel mai mult, să implicăm comunitatea clujeană în acest demers, să-i ducem pe clujeni în mijlocul Satului. Textul și imaginile de…

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  „Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul…

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura | #ClujulVăzutAltfel

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Roxana Nastor și Eliza Lucaciu  pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  Era devreme, roua rece de pe iarbă ne ajungea pe adidași, dar soarele era deja sus pe cer, iar…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]