Cu Super Traista la Super Market | Înlocuitoare pentru punga cu pungi

de | | 3 Minute

Cu Super Traista la Super Market | Înlocuitoare pentru punga cu pungi

La Cluj, Super Traista înlocuiește punga cu pungi. „Aveți nevoie de o pungă?” – cât de des auzi această întrebare în supermarket? Când a fost ultima dată când ai răspuns negativ acestei propuneri? Zilnic, în supermarket-uri se oferă cumpărătorilor sute și mii de pungi din plastic. Pungi, care foarte rar mai sunt reutilizate, iar la următoarea vizită la magazin, sunt cumpărate altele.

Așadar, ce zici de o pungă eco, reutilizabilă, pe care o iei cu drag, cu tine la cumpărături?

Super Traista

Super Traista, inițiativă pentru protejarea mediului înconjurător

Proiectul ”Cu Super Traista la Super Market” este o inițiativă a Asociației Apartenența, din Cluj-Napoca. Scopul acesteia este de a informa comunitatea clujeană despre efectele negative ale utilizării plasticului și de a determina cât mai multe persoane să renunțe la pungile din plastic, în favoarea unor Super Traiste.

Printre inițiativele câștigătoare ale procesului participativ COM’ON Cluj-Napoca ’19, proiectul abordează o problemă actuală de mediu » în contextul în care strategia Comisiei Europene este ca până în anul 2030, toate ambalajele din plastic, la nivel european, trebuie să devină reciclabile. Este o provocare pentru comunitate să conștientizeze importanța reciclării și a reutilizării, iar pungile din pânză reprezintă o alternativă de luat în considerare, pentru a ameliora procesul prin care pungile din plastic ajung sa polueze din ce în ce mai mult mediul.

 

În cadrul acestei campanii, asociația „Apartenența” va încerca să mobilizeze comunitatea clujeană și va încuraja renunțarea la pungile de plastic, în favoarea celor de pânză/bumbac. Pe parcursul campaniei vor avea loc momente de activare și de împărțire, în mod gratuit, a traistelor personalizate, cu mesaje datorită cărora nu o vei mai uita acasă data viitoare. Așadar, o Super Traistă la Super Market, va fi nu doar traista ta personală pentru cumpărături, ci va reprezenta și atitudinea pe care o ai în raport cu mediul înconjurător.

Super Traista

Campanie online și offline

Campania inedită a celor de la „Apartenența” are două componente: offline și online.

I. În primul rând, ideea proiectului este să distribuie gratuit, în comunitate, aprox. 600 sute de traiste din pânză/bumbac, personalizate cu mesaje. Campania va avea loc în mediul offline, în trei supermarket-uri, din trei cartiere, unde vor fi organizate activități de informare și de activare, prin care se vor distribui în mod gratuit, 400 de pungi cumpărătorilor, cu materiale informative despre program.

Un alt eveniment de activare va avea loc în centrul orașului, unde va fi organizat un flashmob. În acest scop, „Apartenența” și-a propus asocierea cu două evenimente din Cluj, cu un număr total de beneficiari de 100-150 de persoane, pentru a oferi traiste personalizate participanților.

 

Printre mesajele care se vor regăsi pe traistele de pânză/bumbac, se numără: ”Cu Super Traista, la Super Market”; ”Îmbrățișez cumpărăturile tale”; ”Sunt luată la shopping de un super erou” etc.

II. Simultan, proiectul se va desfășura și în mediul online.

Pentru a asigura impactul campaniei ”Cu Super Traista la Super Market”, membrii asociației „Apartenența” au creat o pagină pe rețelele de socializare și au inițiat colaborări pentru a genera interacțiuni cu publicul. De asemenea, vor promova un #hashtag specific campaniei și vor oferi, prin concurs, 50 de traiste în mediul online. Prin componenta online, campania își propune să încurajeze cât mai multe persoane să susțină inițiativa, să renunțe la pungile de plastic și să își manifeste atitudinea, inclusiv, prin promovarea campaniei pe propriile pagini și conturi pe rețelele de socializare.

Super Traista

Traiste eco împărțite clujenilor în mod gratuit

Câteva sute de traiste eco au fost deja împărțite gratuit clujenilor în cadrul proiectului ”Cu Super Traista la Super Market”, iar campania de informare continuă în mediul online.

Apartenența este un ONG tânăr, înființat de un grup de tineri clujeni, care își propune să vină cu soluții creative și proiecte pe domenii diverse, precum: mediu, cultură, tineret etc.

 

Proiectul ”Cu Super Traista la Super Market” are ca principal sponsor Kaufland, prin programul Start ONG. Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500 000 de euro.

Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative. Mai multe detalii despre proiectul „Cu Super Traista la Super Market pe pagina de Facebook și Instagram a asociației.