Un Someș mai curat, fără deșeuri plutitoare / De rezolvat: mentalități

de |

Un Someș mai curat, fără deșeuri plutitoare / De rezolvat: mentalități

Pe Someș a fost amenajat un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare. Veste bună, așadar: „Vom avea un Someș mai curat!” – după cum declară dl. primar Emil Boc, pe pagina sa oficială de Facebook.

Uneori, te bucuri de apus și înserări pe vreun pod, în Cluj, căci Someșul devine cu adevărat magic. Vezi reflecția luminilor la suprafața apei, nu mai vezi gunoaiele (sau te strădui să nu le vezi). Someșul reprezintă un fel de coloană vertebrală a orașului și, de multe ori, ce reflectă el despre oraș nu e în cele mai limpezi culori.

Ne dorim un Someș mai curat, implicit un Cluj mai curat. Așa că da, inițiativa autorităților și proiectul în sine este binevenit.

Pe raza municipiului Cluj-Napoca, deșeurile plutitoare ce vin din amonte reprezintă una dintre cauzele principale ale poluării Someșului. Astfel, stăvilarul special menit să colecteze aceste deșeuri a fost amenajat în cartierul Grigorescu, în zona ștrandului Sun. Periodic, deșeurile colectate vor fi preluate de către Primărie prin intermediul companiei de salubritate.

un someș mai curat (4)

Important de menționat ar fi faptul că, după spusele primarului Emil Boc, acest sistem de colectare este o premieră la noi în țară, fiind supus unei etape de teste și îmbunătățiri. Iluminarea amenajărilor se face cu panouri foto-voltaice, iar camera de supraveghere este și ea alimentată cu energie solară.

„Primăria Cluj-Napoca continuă să monitorizeze sistemul și colaborează în continuare cu Apele Române pentru a oferi clujenilor un mediu cât mai plăcut, un Someș cât mai curat!”, mai spune primarul Emil Boc.

Reacțiile oamenilor?

Inevitabil, în rețelele de socializare, te oprești să vezi reacțiile oamenilor, opiniile generate de modificările ce au loc la nivel urban. Dincolo de veșnicele reacții xenofobe – totuși, te întrebi de unde, până unde și care-o fi legătura sau remarci cu privire la diferențe etnice (despre asta, într-un articol viitor), se remarcă o tendință îmbucurătoare, din punctul nostru de vedere.

Oamenii atrag atenția asupra unui alt aspect important: educația și mentalitatea celor care continuă să polueze nu doar Someșul, ci mediul înconjurător în general, afectând nu doar aspectul estetic al Someșului Mic, ci și fauna acvatică.

În timp ce implementarea unui astfel de proiect de colectare a deșeurilor poate rezolva parțial problema poluării Someșului pe raza municipiului, etapa de prevenție trebuie să devină la fel de importantă.

Unii sugerează aplicarea unor amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă mediul înconjurător, în timp ce alții amintesc de educația ecologică, de campanii de salubrizare și, desigur, campanii de conștientizare a publicului. 

Acestea din urmă au început să fie implementate și de către unele asociații și organizații nonguvernamentale, în cadrul a diverse proiecte sau evenimente.

Cumva, depinde și de fiecare dintre noi să ne implicăm în astfel de campanii de conștientizare, să susținem și să luăm parte la proiecte educaționale și activități ecologice.

un somes mai curat cluj

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Articol inclus în seria „Clujul curat
Fotografii: Emil Boc