Ne întâlnim la Central: originea unei expresii îndrăgite de clujeni

de | | 3 Minute

Ne întâlnim la Central…

La sfârșitul deceniului șapte, Clujul trăia cu intensitate și dezinvoltură o perioadă de prosperitate și calm. Era vremea unei abundențe nonșalante, naturale, a unui lux decent, civilizat și ponderat. Verva orașului se consuma în spații publice care purtau farmecul acelei epoci aflate la crepuscul.

Foto: vermllllon

Orașul era un ,,corn al abundenței” care ținea hedonismul în limitele unei bunecuviințe sobre, antrenând oamenii într-o nouă epocă, avansând o nouă concepție asupra vieții urbane, pregătindu-i pentru următoarele decenii. Starea de spirit a acelui timp a plăsmuit atracții irezistibile, devenite astăzi vestigii ale unui timp îndepărtat, pe care-l evocăm frecvent cu o anumită nostalgie, cu reținere, de la o protectoare distanță.

Reîntoarcere în timp 

Fără pretențioase anunțuri inaugurale, pe data de 29 iulie 1977, pe strada care atunci se numea ,,Gheorghe Doja” ( astăzi Regele Ferdinand) se deschidea primul magazin universal din Cluj – Centralul. Evenimentul are o semnificație simbolică în istoria orașului Cluj, considerat a fi punctul care a lansat trendul centrelor comerciale și a a făcut deschiderea spre conceptul de mall. Cu toate acestea, inaugurarea magazinului Central nu a fost interpretată în epocă din această perspectivă, ci ca o oportunitate nouă pentru petrecerea timpului liber.

Ne întâlnim la Central: originea unei expresii devenită simbol | #ClujulVăzutAltfel

Cel mai îndrăgit magazin al clujenilor 

Spațiul de 14 000 mp a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp un adevărat paradis pentru clujenii care se plimbau printre rafturile magazinului ca într-o imensă galerie. Era cu adevărat fascinant, unic, o realitate desprinsă parcă din reviste. De la ora 08:00 până la ora 20:00, în sălile spațioase ale acestui magazin se analizau oferte, se negociau prețuri, se consumau cu plăcere brandurile naționale. Scările uriașe ghidau pașii spre etajele superioare ale magazinului sau spre restaurantul aflat la ultimul nivel al Centralului.

Magazine alimentare, raioane cu produse cosmetice, mercerie, ceasornicărie, raioane cu electrocasnice, marochinărie și produse artizanale, confecții, rafturi atent aranjate cu încălțăminte pentru femei și copii, articole pentru bărbați, articole sportive și menaj – toate se aflau în incinta primului magazin universal al Clujului. Tineri în uniforme îngrijite îi întâmpinau pe clujenii care intrau în impunătoarea clădire în obișnuita lor ,,vizită de recunoaștere”. Totul era perfect organizat și funcționa în baza unui mecanism dinainte stabilit, într-o sublimă armonie cu standardele epocii. Centralul era un loc de întâlnire pentru oricine, un reper important pe harta orașului și al timpului pe care-l trăia urbea.

Restaurantul, cafeneau, cofetăria și terasa aflate la ultimul nivel era un loc al delectării, unde se consumau clipe frumoase, pline de magie. Magazinul reprezenta un spațiu al plăcerii simple dar nou-descoperite, cea care prevestea intrarea într-o nouă etapă, într-un alt timp.

Ne întâlnim la Central: originea unei expresii devenită simbol | #ClujulVăzutAltfel

Ne întâlnim la Central 

Expresia devenită atât de dragă, prezentă în vocabularul tuturor clujenilor, are o semnificație profundă, intim legată de viața acestora. Îndemnul emblematic face referire la o imagine-simbol, la acel loc care a asistat la transformările orașului, rămânând relicva unei existențe pe care o invocăm cu nostalgie. ,,Ne întâlnim la Central” este expresia care ne readuce în tinerețe, ne evocă o perioadă a frumuseții și a calmului la care ne întoarcem de fiecare dată când ne dăm întâlnire acolo, la Central.

Ne întâlnim la Central: originea unei expresii devenită emblematică | #ClujulVăzutAltfel
Foto: Istoria Fotografiei Clujene & nmtnrbrt19880818
Sursă foto: Vechiul Cluj