Câteva capodopere ale arhitecturii Art Nouveau | #ClădirileClujului

de | | 3 Minute

Câteva capodopere ale arhitecturii Art Nouveau | #ClădirileClujului

Când spunem Art Nouveau ne gândim la Gustav Klimt și la o potrivire eterogenă între diverse elemente decorative, ceva revoluționar și greu de apreciat. Ne mai gândim la frumoasele clădiri din București, însă nicidecum în registrul memoriei nu se realizează conexiunea între Cluj și ,,Noua Artă”.

Poate că Art Nouveau-ul din Cluj este atât de bine ascuns între multitudinea de stiluri arhitecturale încât se pierde în această mare de diversitate artistică, sau poate această Nouă Artă este discretă și rămâne tăcută în eleganța sa atemporală.

Oricum, stilul Art Nouveau este unul dintre stilurile arhitecturale reprezentative pentru oraș, elementele sale fiind prezente atât în decorațiunile exterioare și interioare ale clădirilor din centrul Clujului, dar și în edificiile din cartiere.

Art Nouveau în Cluj 

Începutul secolului XX este marcat de afirmarea unui stil artistic nou, care va face tranziția între arhitectura barocă, rococo, neoclasicistă spre arhitectura modernă. În fapt, noul stil artistic se va impune ca o reacție la convenționalismul care domina arta la sfârșitul secolului XIX, reprezentând expresia unei abordări mai tinerești, inovative, aerisită de rigorile și convențiile stilistice existente în acea perioadă.

Noul stil este definit de cursivitatea liniilor și a formelor, care devin mult mai subțiri, mai curbate, mai line, cu multe ondulații, mai deschise. Se rafinează motivele artistice, elementele vegetale și florale devin mai alungite, mai simple, clare și curate. Reprezentările antropomorfe devin ușoare, suspendate, expresive. Apar elementele sofisticate și ușoare de feronerie, marchizele devin prietenoase, aerisite, construcțiile se îmbogățesc cu balcoane și garduri.

În Cluj, elementele stilului Art Nouveau pătrund la începutul secolului XX, atunci când orașul se află în plină perioadă de expansiune, de creștere economică și efervescență culturală. Astfel, noul stil și-a găsit rapid aplicarea în arhitectură, fiind considerat sinonimul emancipării, al rafinamentului și al eleganței.

Prezentăm mai jos câteva clădiri care se remarcă prin eleganța acestui stil arhitectural.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” 

biblioteca centrală universitara gebe alpar

Foto: @gebealpar

Palatul Urania

Palatele clujului - palatul urania

Foto: Bela Balla

Bulevardul Eroilor 42

mihailonaca & mihai handea bulevardul eroilor 42

Foto: @mihailonaca & @mihai.handea

Bulevardul 21 Decembrie 1989 58

Bulevardul 21 Decembrie 1989, 58 hendea silvia

Foto: @hendeasilvia

bulevardul eriolor 47 roamata foto

Foto: @cluj_architecture

Piața Unirii 21

cluj_architecture piata unirii 21

Foto: @cluj_architecture

Camera de comerț și industrie Cluj

tripdepaprika camera de comerț și industrie cluj

Foto: @tripdepaprika

Strada Cardinal Iuliu Hossu 1

strada cardinar iuliu hossu 1 irina leca

Foto: Iulia Leca

Recomandări de lectură:

De la gotic la eclectic: dicționarul de arhitectură al orașului Cluj-Napoca

De la eclectic la modern: dicționarul de arhitectură al orașului Cluj-Napoca – Partea a II-a

Sursă: Art Nouveau World
Articol scris de Veronica în 2018 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023