parcul iuliu hațieganu emil boc

Parcul Iuliu Hațieganu (Parcul Babeș)

Parcul Iuliu Hațieganu a fost înfiinţat între anii 1930-1932 de către eminentul om de ştiinţă, pedagog şi mare iubitor al sportului, prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene. În memoria unicului său fiu, care a murit la vârsta de opt ani şi din dăruire pentru sănătate, acesta a finanţat atât din venituri proprii, cât şi din subscripţie publică, întreaga lucrare.

Realizat sub atenta observare şi îndrumare a rectorului prof. dr. Iuliu Haţieganu, Parcul Sportiv, situat de-a lungul Someşului, în zona de vest a municipiului Cluj-Napoca, se întinde pe o suprafaţă de 25 ha, oferind atât tinerilor, în special studenţilor, cât şi altor persoane indiferent de vârstă, posibilitatea de a face sport, mişcare sau pur şi simplu o plimbare în natură.

În discursul său vizionar pentru acele vremuri din 21 octombrie 1931, Iuliu Haţieganu promova idei generoase cu privire la rolul educaţiei fizice: „educaţia fizică este ramura cea mai importantă a igienei pozitive, parte integrantă şi indispensabilă a culturii generale… Educaţia fizică… înseamnă năzuinţa omului cult spre sănătate, singura chezăşie a unei vieţi fericite”.

Proiectul iniţial al parcului a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin (1936) cu medalia de bronz.

Proiectele de construcţie şi dezvoltare a parcului au fost moderne şi generoase. Putem spune că ele nu s-au încheiat nici în zilele noastre şi preocupările Conducerii Universităţii Babeş-Bolyai în acest sens sunt evidente.

Poarta din lemn de la intrare a fost lucrată de meşterul Petru Neagra a Ciutului din Albac. Biserica din lemn, construită în stil maramureşan (care a ars în 1990), a adunat în perioda interbelică, multe generaţii de studenţi la slujbele religiose desfăşurate în perioda sărbătorilor tradiţionale.

Se construieşte o sală de atletism cu pista de 60 metri, având 8 culoare. Numărul terenurilor de sport creşte necontenit, adăugându-se la acestea şi construirea unei săli de jocuri sportive (actuală Sala „Vasile Geleriu”).

Tendinţele de modernizare s-au accentuat în ultimii ani, astfel în anul 1996 se inaugurează noua şi moderna clădire a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar în anul 1997 parcul este înzestrat cu o pistă modernă din material sintetic pentru atletism.

Iubitorii de fotbal pot beneficia de un teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, cu vestiar şi duşuri, teren amenajat anul trecut (2005).

Pe lângă bazele sportive existente, în anii ’80 se construieşte în incinta parcului, un bloc de garsoniere „Juventus”, destinat cazării sportivilor, precum şi pentru alte disponibilităţi de cazare ale universităţii. În jurul vechii cabane din lemn, care găzduia atleţii, s-au construit spaţii de cazare moderne, „Casa de Oaspeţi”(în decada ’90) şi un restaurant stutenţesc în incintă, unde pot servi masa pe lângă oaspeţii Universităţii, şi sportivii, studenţii şi cadrele didactice ale F.E.F.S.

În octombrie 2003, are loc inaugurarea unui impunător şi modern cămin studenţesc cu 9 etaje, „Universitas Student House”, destinat cazării studenţilor străini veniţi la studiu la Universitate prin programele „Socrates” şi „Ceepus”, a lectorilor străini veniţi prin acorduri bilaterale, precum şi ai altor invitaţi ai Universităţii. În clădire funcţionează şi Centrul de Cooperări Internaţionale care asigură toate schimburile internaţionale şi acordurile bilaterale ale Universităţii Babeş-Bolyai cu alte universităţi.

Din suprafaţa sa de 25 ha, cca.2/3 reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon, rondouri şi rabate plantate cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti.

În prezent, în parcul Iuliu Hațieganu îşi desfăşoară activitatea didactică toţi studenţii F.E.F.S.; activează catedrele de Educaţie Fizică de la celelalte facultăţi ale U.B.B.; îşi desfăşoară antrenamentele sportivii de la toate secţiile Clubului „Universitatea”; foşti sportivi universitari de performanţă, precum şi numeroase alte persone dornice de mişcare.

Prin Hotărârea nr.3659, adoptată în Şedinţa Senatului Universităţii Babeş-Bolyai din 29.03.2004, toţi studenţii Universităţii pot beneficia de un program de gratuităţi, pe toate bazele sportive, pe tot parcursul anului universitar (cu excepţia vacanţelor), de luni-vineri: orele 10-12 şi sâmbăta: 08-20, respectiv de reduceri de 50% a tarifelor de închiriere, în afara acestor ore.

Parcul Sportiv Universitar „Prof.dr.I.Haţieganu” sau ” Parcul Babeş ” (după vechea denumire), această oază de verdeaţă, reprezintă garanţia sănătăţii prin sport şi mişcare, păstrat veşnic tânăr prin generaţiile de tineri care vin aici să facă sport şi care continuă idealurile ilustrului medic şi profesor Iuliu Haţieganu.

Contact Parcul Iuliu Hațieganu:  

Adresă: str. Pandurilor nr. 7, Cluj-Napoca
Telefon: 0264-429788, 429787, 584315
Fax: 0264-429798, 428010
Web: www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/parcul_sportiv (aici puteți afla și tarifele de închiriere a bazelor sportive din Parcul Iuliu Hațieganu)

photo: Emil Boc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie