Căruța pornește din Ardeal: Se conturează Ziua Mondială a Meșteșugurilor

de | | 2 Minute

Căruța pornește din Ardeal: Se conturează Ziua Mondială a Meșteșugurilor

Vineri, între orele 12-14, a fost sărbătorită Ziua Patrimoniului Imaterial UNESCO, eveniment desfășurat  la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în cadrul căruia au fost susținute trei lucrări de cercetare etnografică și a fost lansat, pentru prima dată în Europa, proiectul Ziua Mondială a Meșteșugurilor – mișcare (re)inițiată de către Breasla Meșteșugarilor din Transilvania, menită să transforme ziua de 10 Iunie într-o zi consacrată artei și meșteșugului de pretutindeni.

Ca prim pas al proiectului, a fost prezentat portalul www.worldhandicraftsday.com, unde se pot înregistra toate instituțiile și organizațiile de profil în vederea publicării tuturor evenimentelor tematice (târguri, festivaluri, conferințe, workshopuri, demonstrații, etc.)
Data de 10worldhandicraftsdaylogo_resize IUNIE a fost marcată de către Consiliul Mondial al Meșteșugarilor (World Crafts Council -WCC) la inițiativa Iranului în anul 2011.
Acest gest  formal, însă, nu s-a transformat într-o mișcare puternică pe plan global/internațional, care să atragă atenția lumii asupra importanței activității meșteșugarilor în păstrarea tradițiilor și identităților culturale, asupra rolului acestora în educație și economie mondială.
Breasla Meșteșugarilor din Transilvania, împreună cu partenerii doritori să se implice în această mișcare și-a propus nici mai mult, nici mai puțin, decât să dezvolte o platformă virtuală pentru toate evenimentele organizate pe această temă, militând pentru evidențierea cât mai puternică a acestor valori (obiectuale și procedurale, dar și spirituale la rândul lor), ignorate pe nedrept de către societățile de consum.
După dezbaterea strategiilor prin care această mișcare ar putea căpăta o amploare într-adevăr globală, a urmat prezentarea cercetărilor desfășurate de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei în domeniul patrimoniului cultural imaterial în anul 2014.
Specialiștii în domeniu au prezentat următoarele cercetări:

Dr. Tötszegi Tekla – Funcțiile portului popular în societatea tradițională și în cea contemporană
Dr. Ioan Augustin Goia – Importanța culturală a patrimoniului tehnic imaterial
Dr. Silvestru Petac – Modalități de valorizare a dansurilor tradiționale

Evenimentul de vineri, precum și inițiativa Breslei Meșteșugarilor din Transilvania – și anume crearea unei platforme dedicate evenimentelor tematice, care să contribuie la promovarea unor valori reale care, din păcate, tind să devină tot mai ignorate într-o societate axată pe consum și progres, este una binevenită.

Sperăm ca proiectul propus să se concretizeze, iar ziua de 10 iunie să devină, într-adevăr, Ziua Mondială a Meșteșugurilor! Avem nevoie de o mișcare de amploare, la nivel local și global, care să păstreze acele activități ancorate în identitatea noastră, în tradițiile care ne definesc, în arta populară și nu numai!

Echipa Cluj.com