Valea Draganului – O vale desprinsa din legende

de | | 2 Minute

vale draganului

O vale desprinsa din legende

I. Tipul Traseului:

Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de varsta. Starea drumului este buna.

Cai de acces in zona:

1.Cluj-Napoca – Bologa (inspre Oradea) distanta parcursa: 66 km, respectiv Cluj-Napoca – Valea Draganului: 73 km;
2. Huedin – Bologa (inspre Oradea): 16 km, respectiv Huedin – Valea Draganului – 24 km;

Durata traseului: o zi sau mai multe;

II. Activitati-agrement: pescuit, echitatie ponei pentru copii, drumetii, ciclism;

Restaurante : Pensiuni cu restaurant propriu in Poieni, Bologa si Valea Draganului;

III. Descrierea traseului:

Pentru iubitorii de munte si amatorii de fotografii, cetati si baraje magnifice, Bologa si Valea Draganului reprezinta una din solutiile cele mai bune pentru petrecerea unei zile sau a unui weekend in muntii Apuseni.
Cetatea medievala de la Bologa, situata pe inaltimea de la confluenta Crisului Repede cu Sebesul, este una dintre cele mai interesante fortificatii ale Transilvaniei medievale. Mentionata documentar in anul 1319, cetatea a fost ridicata in timpul razboiului civil dintre regele Carol Robert de Anjou si nobilimea rebela din Transilvania (1315-1324). In anul 1399 cetatea a fost acordata de regele Sigismund de Luxemburg domnitorului muntean Mircea cel Batran, pentru rolul jucat de acesta in razboaiele antiotomane.

bologa (1)_L

Valea Draganului, strabatuta de raul Dragan, ofera prin pozitionarea sa sub masivul Vladeasa, la intalnirea cu Muntii Meses, pentru amatorii de drumetii si fotografii, peisaje care iti taie respiratia. Pensiunile sunt numeroase, iar ospitalitatea gazdelor este proverbiala.
In timp ce parintii savureaza o bere rece sau o afinata, cei mici se pot juca cu poneii sau pot admira pauni si fazani. In capatul Vaii Draganului, la 20 km de E60, se afla Lacul Floroiu, format prin ridicarea unui baraj de 120 m inaltime si 424 m lungime, iar de aici, cu o masina de teren se poate ajunge la Stana de Vale.

IV. Curiozitati:

Casa Iubu – unde Lucian Blaga, doctorul orelist Iubu, Constantin si Hadrian Daicoviciu alegeau sa-si petreaca timpul liber.
Tot aici, in comuna Poieni, traieste celebrul vraci nea’ Ion, faimos in toata Romania datorita faptului ca rezolva doar prin masaj si produse naturiste multe din problemele legate de musculatura si afectiuni ale sistemului osos.

Sursa: Transilvania All Inclusive