Bazinul Transilvaniei,o colectie unica in Romania – descopera Clujul

de | | 2 Minute

Bazinul Transilvaniei,o colectie unica in Romania, de pe vremea cand Transilvania era sub ape

 

Bazinul Transilvaniei este un bazin sedimentar ce s-a format printr-o scufundare lenta si continua (subsidenta), luand astfel nastere o mare de tip continental, care nu avea legatura directa cu marile si oceanele existente in jurul continentului Euro-Asiatic. Grosimea depozitelor sedimentare din bazin depaseste 5000 m, iar studierea lor ne ajuta sa creionam o imagine cat mai exacta a trecutului indepartat al Transilvaniei, impartit in trei secvente distincte, in functie de perioada in care s-au depus sedimentele: secvenţa din Cretacicul superior (65 mil. ani), secvenţa Paleogena (65-23,8 mil. ani), secventa Neogena (23,8-12 mil. ani).

Suntem prea grabiti ca sa admiram ce e in jurul nostru. Zi de zi trecem pe langa cladirile din centrul Clujului, unele adevarate comori arhitectonice, si le ignoram. Nu ne rapim putin timp pur si simplu sa stam si sa admiram mostenirea isorica.

Iar daca ne gandim la trecutul si mai indepartat… Spre exemplu, cati dintre voi stiati ca, in preistorie, locul pe care se intinde azi orasul nostru era ocupat de o mare? Cu alte cuvinte, acum mai multe milioane de ani, Clujul era sub ape.




Colectia Bazinului Transilvaniei a Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie
Colectia paleontologica-stratigrafica a Bazinului Transilvaniei este o colectie unica in Romania si ilustreaza evolutia geologica a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani. Colectia paleontologica cuprinde nevertebrate, vertebrate si plante, fosile din depozitele paleogene si neogene ale Bazinului Transilvaniei.

Sunt expuse, de asemenea, fosile colectate din depozitele cretacice dezvoltate pe bordura nord-vestica a bazinului Transilvaniei. Aceste specii fosile au populat apele marilor calde de la sfarsitul Cretacicului, in urma cu 65 milioane de ani si contin o fauna bogata de moluste exclusiv fosile, reprezentate prin cephalopode (amoniti, belemniti) si bivalve (rudisti, inocerami).

Puteti descoperi acest secret al Clujului la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, din incinta sediului Universitatii Babes-Bolyai, strada Mihail Kogalniceanu, numarul 1.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook