8156 metri pentru Cluj – Expeditia Manaslu 2013 – Himalaya 2013

de | | 4 Minute

himalaya
8156 metri pentru Cluj – Expeditia Manaslu 2013 – Himalaya 2013

Opt dintre cei mai buni alpinisti clujeni vor porni anul acesta in toamna, intr-o expeditie care va aduce numele Clujului pe lista oraselor mari din tara care si-au vazut deja echipele calcand pe varfuri montane de 8000 metri.

Scopul echipei locale este de a atinge varful Manaslu cu o inaltime de 8156 de metri, lucru care va reprezenta o premiera pentru clujeni.
Stand de vorba cu domnul Vasile Cipcigan, am prins putin din entuziasmul sau cu privire la acest proiect minunat. Din modul sau unic de a povesti, ne-am imaginat deja itinerariul echipei de expeditie si am vizualizat cu ochii mintii traseul si planul care va fi urmat cu precizie.

Cei 8 alpinisti curajosi sunt:

Adrian Valean39 ani, Inginer si ghid montan; expeditii – Himalaya, Pamir, Caucaz, Anzi, Alp
Mihnea Prundeanu28 ani, geograf si ghid montan; expeditii – Tien Shan, Caucaz, Anzi, Alpi

Ovidiu Ratiu – 38 ani, inginer; expeditii – McKinley, Caucaz, Anzi, Kilimanjaro, alpi

Romeo Chira – 40 ani, medic; expeditii – Tien Shan, Alpi
Vlad Capusan – 23 ani, artist plastic si instructor alpinism; expeditii – Himalaya, Caucaz, Alpi
Vasile Cipcigan – 35 ani, salvamontist; expeditii – McKinley, Caucaz, Anzi, Kilimanjaro
Ciprian Patrascu – 35 ani, manager; expeditii – Anzi, Kilimanjaro, Alpi
Alexandru Sava – 26 ani, fotograf; expeditii in Anzi, Alpi


Expeditia de anul acesta este de fapt o pregatire in forta pentru continuarea proiectului „Sapte pasi pe acoperisul lumii”, prin care echipa s-a angajat pe o perioada de 4, 5 ani sa atinga 7 varfuri cele mai inalte de pe fiecare continent : Kilimanjaro – Africa, Denali – America de Nord, Elbrus – Europa, Aconcagua – America de Sud, Carstensz Pyramid – Australia/Oceania, Vinson – Antarctica si Everest – Asia.

Kilimajaro:

kilimajaro

kilimanjaro 2

Din cele 7 varfuri, 4 au fost deja cucerite : Elbrus, Aconcagua, McKinley (Denali denumit traditional) si Kilimanjaro (noimebrie 2012). In anul 2014 se planuieste deja ascensiunea Everestului.
Initiativa de anul acesta reuneste fortele mai multor organizatii precum : Clubul Alpin Roman – sectia Universitară Cluj, Clubul Sportiv Clujul Pedalează, Clubul Sportiv Alternative si Clubul Extreme Explorer.

Manaslu, cunoscut si sub numele de Kutang, din masivul Gurkha, muntii Himalaya (partea nepaleza), este al optulea varf al planetei – 8156 m, iar numele sau se traduce prin Muntele Spiritului.
Primul roman care a ajuns pe acest varf a fost timisoreanul Horia Colibasanu, in aprilie 2006.
Echipa anului 2013, va aborda muntele intr-un stil modern, fara tabere permanente, iar expeditia va fi practic abordata in grupuri mici de 2,3 persoane. Ei nu vor utiliza oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor pentru ascensiune. Tabara de baza va fi instalata la altitudinea de 4800 de metri iar dupa aproximativ 2, 3 saptamani de aclimatizare, alpinistii vor demara ascensiunea finala.

manaslu_modif_2

Mai jos puteti observa cum a fost gandit traseul in detaliu:
1.Zbor Cluj – Bucuresti – Istanbul – Kathmandu (zi 2)
2.Sosirea în Kathmandu şi cazarea la hotel (zi 3)
3.Obţinerea permiselor necesare, achiziţionare alimente i ș echipament (zi 4-5)
4.Acces auto spre Arughat prin Dhading (zi 6)
5.Arughat – Sotikhola – 6 ore (zi 7)
6.Sotikhola – Machhakhola 6/7 ore (zi 8)
7.Machhakhola – Jagat (zi 9)
8.Jagat – Ukawa (zi 10)
9.Ukawa – Ngyak 5/6 ore (zi 11)
10.Nyak – Namrung 5/6 ore (zi 12)
11.Namrung – Syalla village (zi 13)
12.Syalla – Sama village (zi 14)
13.Sama Village (zi 15)
14.Sama Village – Manaslu Base camp (zi 16)
15.Perioada de ascensiune pe Manaslu 8156m (zi 17 – 41)
16.Base camp – Sama village (zi 42)
17.Sama – Namrung (zi 43)
18.Namrung – Philim village (zi 44)
19.Filim –Machakhola (zi 45)
20.Machakhola – Soti (zi 46)
21.Soti – Arughat (zi 47)
22.Acces auto din Arughat spre Kathmandu (zi 48)
23.Kathmandu (zi 49)
24.Zbor Kathmandu – Istanbul – Bucuresti – Cluj

Expeditia in sine ajunge la un cost de 64.000 EUR (8000 EUR/persoana), echipa de alpinisti este in continuare in cautare de sponsori atat in Cluj cat si in Bucuresti, iar dosarul se afla deja depus si la autoritatile locale clujene.
Antrenamentele pentru pregatirea unei astfel de calatorii sunt urmate cu rigurozitate de catre membrii echipei. Acestia au zilnic cateva ore de antrenament individual, antrenament comun saptamanal in Cheile Turzii, cat si teambuliding-uri de omogenizare in fiecare sfarsit de saptamana.
Expeditia cu siguranta va fi insotita de provocari, dar suntem convinsi ca cei 8 alpinisti experimentati se vor intoarce sa ne aduca o farama din spiritul si din aerul de sus dintre nori. Urmarind povestea lor vom putea fi mai aproape desi doar pe plan spiritual, de puritatea unica pe care doar muntii o pot oferi.

Cuj.com sustine cu multa incredere si pozitivism expeditia „8156 metri pentru Cluj – 8 pentru performanta, Manaslu 2013”.

Pe Cluj.com veti putea urmari in exclusivitate intregul traseul al alpinistilor pe toata durata expeditiei, prin coordonate GPS care vor fi salvate pe un Iphone. Datele vor fi transmise automat pe site-ul nostru, in momentul in care echipajul va avea conexiune la internet.
Suntem onorati si mandri sa anuntam ca site-ul Cluj.com este singurul partener media din mediul online care a fost ales pentru a insoti virtual echipa clujeana in drumul sau catre Manaslu – 8156 de metri. In continuare vom prezenta saptamanal povestea unui membru, impreuna cu detalii despre expeditiile si experientele sale de-a lungul carierei de alpinist.

Va invitam sa fiti si voi alaturi de alpinistii nostri clujeni, vizitand si apreciind pagina de facebook
destinata proiectului :
http://www.facebook.com/pages/Expedi%C5%A3ia-rom%C3%A2neasc%C4%83-Manaslu-
8156M/138984262933251?fref=ts
Website : http://manaslu2013.ro